На Рівненщині зафіксували інфекцію, збудник якої переносять гризуни і домашні тварини

15 Червня 2022, 09:24
Кишковий ієрсиніоз/фото ілюстративне 494
Кишковий ієрсиніоз/фото ілюстративне

У Вараській тергромаді зареєстрували випадок кишкового ієрсиніозу.

Про це, посилаючись на Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише itv.

Відомо, що хворий тривалий час проживав та харчувався не дотримуючись правил особистої гігієни та вживав їжу, яка зберігалася в закритому приміщенні нежитлового будинку, де можливий доступ гризунів.

До лікарні пацієнта доставили у важкому стані, з ознаками зневоднення, висипом на тілі, розладами шлунково-кишкового тракту.

На сьогодні стан хворого середньої важкості..

Довідково: кишковий ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, ураженням травної системи і інших органів (печінка, суглоби), токсикоалергійною симптоматикою, тяжким перебігом.

Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica. Резервуаром інфекції в природі являються домашні тварини та мишовидні гризуни. Людина може заразитися при вживанні забруднених збудниками продуктів, що не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше - води. Бактерії ієрсиній швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до 60°С протягом 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудник протягом 1-2 годин.

Симптоми кишкового ієрсініозу: гострий початок з підвищенням температури тіла до 38,5-39,5°C, напади різкого болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка, у правій здухвинній ділянці, діареї, 5-15 разів на добу і більше, нерідко з домішками крові й слизу, нудота, блювання, біль в м’язах і суглобах, часто безсоння. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу, збільшення периферійних лімфатичних вузлів.

Неспецифічна профілактика ієрсініозу полягає в дотриманні правил зберігання продуктів та технології приготування і реалізації їжі. Продукти потрібно зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів. Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням, проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати. Продукти на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці. Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024