Через війну в Україні зменшилась можливість діагностики інфекційних і онкозахворювань

11 Червня 2022, 14:55
Через війну в Україні зменшилась можливість діагностики інфекційних і онкозахворювань 885
Через війну в Україні зменшилась можливість діагностики інфекційних і онкозахворювань

Через війну в Україні зменшилась можливість діагностики інфекційних і онкозахворювань.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в ефірі інформаційного телемарафону, пише УНІАН. 

«Через війну зменшилась діагностика онкозахворювань і певних інфекційних захворювань. Зокрема, і туберкульозу, і ВІЛ-інфекцій, і гепатитів. Все це буде давати нам в подальшому виявлення хвороб на пізніх стадіях. Лікування їх буде менш ефективним, довготривалішим і дороговартіснішим», - акцентував Ляшко.

Міністр охорони здоров'я закликав всіх українців, при наявності безпекової можливості, не нехтувати своїм здоров’ям та проходити профілактичні огляди.

«Ті, хто перебуває в більш-менш відносно безпечних умовах та регіонах, не нехтуйте відвідуванням свого сімейного лікаря. Оскільки у сімейного лікаря є базовий набір анкет та необхідне діагностичне обладнання, які започаткують перший етап профілактичного огляду. Це дозволить виявляти хвороби на ранніх стадіях, щоб вилікувати та запобігти розвитку хвороби і перехід її в інші стадії», – акцентував Ляшко.

Міністр охорони здоров'я додав, що з початку російського військового вторгнення в Україну було зруйновано велику кількість медичних закладів, лабораторій та пунктів забору аналізів, що негативно впливає на своєчасну діагностику захворювань та загальну доступність до медичної допомоги в країні.

«За час військових дій в Україні пошкоджено 672 об’єкти закладів охорони здоров’я. З них 115 відновленню не підлягають, на їх місті ми плануємо побудувати нові сучасні лікарні, комфортні як для пацієнтів, так і для лікарів. Окремо руйнуються ще й аптеки - пошкоджено 426 аптек, з них 33 зруйновано повністю», – зазначив Ляшко.

При цьому міністр охорони здоров'я поінформував, що з 672 пошкоджених об’єктів більше 40 вже повністю відновлені. Він зазначив, що це ті будівлі, де були незначні пошкодження - вікна, двері, де робиться нова покрівля.

Водночас є заклади, які тільки почали відновлювати з нуля.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024