За тиждень до лікарів звернулось 26 волинян, яких покусали кліщі

10 Червня 2022, 12:30
Укус кліща 404
Укус кліща

Щороку із настанням тепла активізується ще одна, більш звична та не менш небезпечна загроза — іксодові кліщі.

Сезон активності іксодових кліщів, який зазвичай триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них:

  • кліщовий вірусний енцефаліт;
  • хвороба Лайма;
  • гранулоцитарний анаплазмоз;
  • моноцитарний ерліхіоз;
  • Крим-Конго геморагічна гарячка;
  • геморагічна гарячка з нирковим синдромом;
  • туляремія.

Епідбригадами та біогрупами проводяться виїзди в природні осередки (рекреаційні зони, лісосмуги, дачні масиви.) для збору членистоногих з метою моніторингу циркуляції збудника хвороби Лайма.

Також лабораторією ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснюється експрес — індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини. 

В цьому році досліджено понад 1600 кліщів, у 9 % виявлено клітини морфологічно подібні до борелій — збудників  хвороби Лайма.

З приводу нападу кліщів за медичною допомогою в 2022 році звернулось близько 131 особа (в тому числі 30 дітей) з приводу покусів кліщами (за останній тиждень 26). 

Близько 40 лучан звернулось з проханням дослідити  кліщі, котрі були вилучені з тіла після укусу. У 30%  було виявлено клітини морфологічно подібні до борелій — збудників  хвороби Лайма. Присмоктування  кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон та дачних масивів м. Луцька, м. Нововолинська.

Звертаємо Вашу увагу, що мікробіологічною лабораторією ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України»  здійснюється експрес — індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини.

Для дослідження кліщі доставляються зразу ж після видалення  згідно направлення лікувальної установи з вказаною датою покусу. Кліщі доставляються в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща, на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше 3-х діб.

Прийом живих кліщів та проведення лабораторних досліджень здійснюється в робочі дні (пн.- пт.) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактні телефони 23-39-41, 23-39-60.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024