Всесвітній день без тютюну: на Волині курять 109 тисяч осіб

31 Травня 2022, 17:15
Небезпека куріння 657
Небезпека куріння

За підсумками соціологічного опитування волинян щодо тютюнокуріння, на Волині курять 109 тисяч осіб у віці 12 років і старші, що становить 13% цієї вікової групи населення (в Україні – 15%).

Про це йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Щодо тривалості куріння: до п’яти років курить 4% опитаних волинян, 6-10 років – 13%, 11-15 років – 20%, 16-20 років – 19% та понад 20 років – 44% волинян. За добу 45% курців викурює по 6-10 цигарок, 24% – 16-20 цигарок, 16% – 1-5 цигарок, 14% – 11-15 цигарок, 1% – понад  20 цигарок. Такі дані оприлюднило Головне управління статистики у Волинській області.

Сьогодні, у Всесвітній день без тютюну, хороша нагода, щоб кинути курити. Більшість курців усвідомлює, що куріння шкідливе, до того ж, багато хто вже намагався кинути. Пропонуємо лайфхаки, котрі допоможуть позбутися цієї звички.

  • Зосередьтеся на своїх мотиваторах. Мотивація — це американські гірки: то вниз, то вгору, і це нормально. Подумайте – що ви можете зробити, щоб підвищити свою мотивацію, коли відчуваєте, що готові здатися.
  • Зміцнюйте впевненість. Перш ніж починати, важливо бути впевненими у тому, що спроба буде успішною. Наприклад, впевненість зростає, коли ми ставимо невеличкі цілі і досягаємо їх. Або коли візуалізуємо успіх та відчуваємо, що готові до будь-яких ситуацій.
  • Керуйте стресом. Багато людей курить, щоб упоратися зі переживаннями та негативом. Отже, треба навчитися справлятися з цим іншими способами. Запитайте у друзів-некурців, що вони роблять для подолання стресу і спробуйте застосувати це на собі.
  • Кинути ніколи не пізно. Відмова від куріння в будь-якому віці збільшує тривалість і якість життя. Доволі непогана мотивація — уявляти себе енергійною та працездатною людиною в старшому віці.
  • Вчіться на своїх помилках. Більшість людей розчаровується, згадуючи попередні невдалі спроби. Думайте інакше: аналізуйте, що вам вдалося в минулому, а що можна було би зробити по-іншому, щоб спрацювало.
  • Спробуйте залучити до процесу друзів-курців. А раптом вони теж захочуть кинути і ви зможете підтримувати одне одного.
  • Якщо відчуваєте потребу, не відмовляйтеся від медикаментів: нікотинових пластирів, жуйок, льодяників, спреїв. Вони безпечні і працюють при правильному застосуванні. Попросіть свого сімейного лікаря щось вам рекомендувати. Медикаменти допомагають усунути потяг до цигарок та симптом відміни. Але не допоможуть побороти стрес чи звичку, через які рука тягнеться до пачки. Обов’язково дотримуйтесь інструкцій і поєднуйте ліки з іншими засобами для відмови.

Пам’ятайте, що кинути курити може кожен. Але не існує універсального рецепта. Для кожної людини потрібна своя комбінація інструментів, ліків та підтримки.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024