На Рівненщині збільшилась кількість хворих на туберкульоз, - Сергій Подолін

29 Травня 2022, 13:54
Нарада в Рівненській ОДА 443
Нарада в Рівненській ОДА

На Рівненщині зростає кількість випадків захворюваності на туберкульоз в регіоні в порівняні з аналогічним періодом 2021 року.

Про це йшлося під час засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під керівництвом першого заступника голови обласної військової адміністрації Сергія Подоліна, повідомляє Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА.

Учасники засідання обговорили актуальні питання профілактики соціально значущих та складних захворювань, таких як ВІЛ-інфекції/СНІД, туберкульоз та наркоманія, визначили основні напрями профілактики поширення цих небезпечних захворювань на території області.

«Із введенням воєнного стану в Україні відмічаємо велику міграцію населення із інших областей, в тому числі хворих на соціально значущі захворювання (ВІЛ-інфекцію, туберкульоз та вірусні гепатити). Також зростає кількість випадків захворюваності на туберкульоз в регіоні в порівняні з аналогічним періодом 2021 року, – наголосив Сергій Подолін. – Тому наразі головною задачею, яку ми маємо вирішити – це посилити роботу на виявлення ВІЛ/СНІД та туберкульозу серед загального населення, включаючи внутрішньо переміщених осіб.»

«В області з початку війни надано медичну допомогу 130 ВІЛ- позитивним людям, які прибули з інших областей, з них 3-є народжених дітей і 3 дитини прибули в область»,– розповіла директорка КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» РОР Людмила Рибчук.

Епідемія COVID-19 та війна в Україні значно вплинули на недовиявлення туберкульозу – не було повноцінного доступу до отримання медичних послуг, пацієнти потрапляли на консультацію до фтизіатра у занедбаному стані, що в подальшому вплинуло на тривалість лікування та можливі негативні наслідки для здоров’я пацієнта, так і його оточення. Наголосив генеральний директор КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» РОР Федір Аврука.

На Рівненщині станом на початок травня під медичним наглядом перебуває 2 069 осіб, з них у 606 випадках встановлено діагноз СНІД.

За 2021 рік від хвороб, обумовлених СНІДом, померло 15 осіб. За останні 10 років кількість летальних випадків зменшується, що пов’язано із успішним залученням до лікування.

Окрім того, учасники засідання обговорили проведення первинної профілактики соціально значущих захворювань серед загального населення області. Відтак, Координаційна рада проголосувала та підтримала ряд заходів, з метою забезпечення ефективної діяльності з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024