Львівські трансплантологи провели три пересадки нирок спільно з всесвітньовідомим трансплантологом

27 Травня 2022, 15:22
Львівські трансплантологи провели три пересадки нирок спільно з всесвітньовідомим трансплантологом 370
Львівські трансплантологи провели три пересадки нирок спільно з всесвітньовідомим трансплантологом

На запрошення лікарів Першого територіального медичного об’єднання Львова, фахівці якого й під час війни продовжують проводити трансплантації, медзаклад відвідав спеціаліст світового рівня, професор Роберт Монтгомері.

Про це пише МОЗ України. 

Роберт Монтгомері очолює Інститут трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету, де лише торік пересадили 3250 органів. 

У 2021 р. саме тут була проведена унікальна ксенотрансплантація нирки людині, коли орган генномодифікованої свині отримав пацієнт з порушенням функції нирок. Загалом за свою лікарську практику професор пересадив понад дві тисячі нирок, врятувавши тим самим величезну кількість людських життів.

У Львові Роберт Монтгомері провів два дні. Під час візиту він консультував вітчизняних спеціалістів, ділився практичним досвідом, безпосередньо  взяв участь у пересадці трьох нирок, які виконувала команда львівських трансплантологів. Досвід, яким поділився професор, безцінний, для українських лікарів.

У перший операційний день провели родинну трансплантацію. 52-річна мама віддала нирку своєму 30-річному синові. Молодий чоловік хворів на хронічний гломерунонефрит. На діалізі був останні 6 місяців.

Наступного дня відбулася трансплантація від померлого донора. Ним стала 61-річна жінка зі Львівщини з важким інсультом. Згоду на донорство органів надали родичі.

Одну нирку пересадили 43-річній жінці з Макіївки, що на Донеччині, у якої минулого року відмовили нирки.  Відтоді вона перебувала на гемодіалізі. На лист очікування стала у березні цього року, а вже у травні отримала рятівний орган.

Другу нирку отримав 40-річний чоловік з Тернопільської області з хронічним гломерунонефритом, що перебував на гемодіалізі більше 5 років.

Нагадуємо, для пацієнтів операції з трансплантації є безкоштовними, кошти на їх проведення виділяє держава. Планові операції, які були призупинені у перші дні війни, наразі можуть проводитися за рішенням головних лікарів закладів охорони здоров’я.  

Довідка: Роберт Монтгомері внесений до Книги рекордів Гіннеса як спеціаліст під керівництвом якого відбулася перша у світі трансплантація нирки людині від свині, і який у 2010-му році реалізував найбільшу у світі одночасну “перехресну” трансплантацію органів –10 за один день. Сам професор вже п’ять років живе з донорським серцем.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024