Червоний Хрест просять перевірити умови утримання бійців «Азову» в росії

26 Травня 2022, 14:45
Червоний Хрест просять перевірити умови утримання бійців «Азову» в росії 685
Червоний Хрест просять перевірити умови утримання бійців «Азову» в росії

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста з проханням перевірити дотримання прав військовослужбовців полку «Азов», які утримуються на тимчасово окупованій території Донецької області, відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Про це повідомляється в Telegram Денісової.

За словами омбудсменки, вона зустрілася з рідними українських військових, які тримали оборону в заблокованому російськими окупантами комбінаті «Азовсталь» в Маріуполі: дружиною командира полку Нацгвардії України «Азов» Дениса Прокопенка – Катериною та дружиною військовослужбовця Арсенія Федосюка - Юлією.

«Катерина Прокопенко розповіла, що напередодні мала коротку телефонну розмову з чоловіком, який повідомив про «задовільні умови утримання». Жінки стурбовані, що не мають жодного підтвердження цьому, а також чи надається їм життєво необхідна медична допомога», – підкреслила Денисова.

Вона зазначила, що згідно з мандатом, МКЧХ має право відвідування українських військовослужбовців та перевірки умов їх утримання.

Нагадаємо, понад два місяці бійці Азова тримали оборону Маріуполя, перетворивши підприємство «Азовсталь» на фортецю. 

16 травня російські ЗМІ повідомили, що окупанти домовилися з українськими захисниками з «Азовсталі» про відкриття коридору для поранених бійців у напрямку тимчасово окупованого Новоазовська.

Згодом командир «Азова» Денис Прокопенко заявив, що «заради збереження життів весь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування і сподівається на підтримку українського народу».

17 травня в Міноборони повідомили про початок операції з порятунку заблокованих на території комбінату захисників Маріуполя.

За даними МОУ, 16 травня з «Азовсталі» до медичного закладу в Новоазовську евакуйовано 53 тяжкопоранених. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку.

20 травня британська розвідка повідомила, що з заводу «Азовсталь» в Маріуполі, ймовірно, вийшли вже близько 1 700 українських військових. Кількість тих, хто залишається всередині, невідома.

Для повернення їх додому буде здійснена процедура обміну.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024