У Львові два дні оперував пацієнтів легенда світової медицини

26 Травня 2022, 11:50
У Львові два дні оперував легенда світової медицини 558
У Львові два дні оперував легенда світової медицини

Львівські трансплантологи мали унікальну можливість оперувати із легендою трансплантології - американцем Робертом Монтгомері.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці розповів лікар-хірург Першого медичного об'єднання Львова Максим Овечко. 

Протягом двох днів, як зазначає автор допису, американський хірург-трансплантолог ділився безцінним досвідом з українськими колегами. 

Зараз Роберт є директором Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету. За майже 30 років роботи Роберт Монтгомері провів близько 2000 трансплантацій та запровадив лапароскопічний метод видалення нирки у живого донора, який став найпоширенішою практикою в сучасній хірургії сьогодні.

Цікавою і вражаючою є сама історія життя видатного хірурга. Так, Роберт Монтгомері пережив сім зупинок серця за кілька днів, кардіогенний шок, місячну кому та трансплантацію серця. Під його керівництвом вперше у світі пересадили НИРКУ від СВИНІ до людини! Він занесений до Книги рекордів Гіннеса за 10 перехресних пересадок нирок від живих донорів одномоментно! І це була честь стояти поруч з ним в одній операційній нашого Центру трансплантології у Львові

Роберту 62. Чотири роки тому йому пересадили серце. Він прожив 57 років зі спадковою формою дилятаційної кардіоміопатії. Монтгомері пережив свого батька та старшого брата, які померли від того ж захворювання у віці 52 та 35 років.

«Він вважає, що біль, який він відчув, спостерігаючи, як його батько помирає в лікарні протягом двох років, став причиною його кар’єри в трансплантаційній хірургії. І сам, чекаючи на пересадку серця, помираючи в лікарняній палаті від серцевої недостатності, не розумів, чому має чекати, поки хтось загине, щоб йому дістався донорський орган. Ці дні перед операцією були жахливі: кожен день міг бути останнім. Саме тоді він зрозумів, що майбутнє трансплантаційної науки – ксенотрансплантація - пересадка органів від тварини до людини», пише Максим Овечко. 

Через місяць Роберт Монтгомері отримав серце 25-річного чоловіка з гепатитом С, який помер від передозування героїну. І, дотримуючись протоколу, розробленого його ж командою, Роберт вийшов з лікарні повністю без вірусів та з революційною ідеєю.

Фактично одразу розпочав дослідження та пошук однодумців, які допомогли втілити ідею ксенотрансплантації в життя. Це була його команда з лікарні Джона Хопкінса, де він вчився і працював довший час. Три роки досліджень й у вересні 2021 року Роберт Монтгомері здійснив першу ксенотрансплантацію нирки людині.

Орган генетично модифікованої свині був трансплантований людині із констатованою смертю мозку. Його родина погодилася на експеримент перш ніж відключити пацієнта від засобів життєзабезпечення. Організм реципієнта не відторгав нирку протягом всього часу (54 годин) апаратної підтримки організму. Нирка працювала добре, креатинін ввійшов в норму дуже швидко. І це справжній прорив в медицині!

Монтгомері перший, хто заснував принцип перехресної трансплантації нирки “доміно”. Далі організував та провів найбільший ланцюжок перехресних трансплантацій, за що був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Це 10 пересадок нирок від живих донорів одномоментно. Як це працює: скажімо, чоловік і дружина з несумісними типами крові чи тканин обмінювалися органами з іншою парою, яка перебуває в подібному становищі. Тільки уявіть, скільки життів було врятовано за один день!

«Знайомство зі світовою легендою трансплантології - Робертом Монтгомері - один із найщасливіших моментів за мою медичну практику. Перший - коли сам пересадив нирку, другий - зараз! Дякую за ці два дні роботи разом: прочитану лекцію для лікарів, за участь у трьох операціях з пересадки нирок і початок нової дружби. Цей досвід для мене та моєї команди – безцінний», – зазначив львівський лікар. 

 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024