Лікарка-інфекціоністка з Луцька попередила про небезпеку хвороби лайм-бореліоз

24 Травня 2022, 15:05
Хвороба Лайма 1148
Хвороба Лайма

Щовесни з появою теплих днів прокидаються кліщі, які при укусах заражають хворобою Лайм, або Лайм-бореліозом.

Про небезпеку укусів кліщів, симптоми хвороби розповіла лікарка-інфекціоністка медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади Лариса Рубас.

Це порівняно нова недуга. Збудник був відкритий у 1982 році.

В Україні перші випадки зараження хворобою Лайма діагностувалися в кінці 80-х років. Збудник-спірохета, відноситься до роду борелій. Кліщі іксодові живуть на невисоких кущах, високих травах, біля доріг чекають жертву. Сезонність з квітня по жовтень. Не люблять кліщі запаху хвої, тому Карпатські ліси це відносно чиста зона. А листяні ліси – улюблене їх середовище.
При укусі кліщем (якщо він заражений) від третього дня до одного місяця з’являється червона плямка, яка світліє в центрі і набирає темно-бордового кольору по периферії. Часто схожа на еліпс. Може переміщатися на різні частини тіла. Тому і називається мігруючою еритемою.
Симптоми зараження хворобою Лайма:
післ укусу збудники зі слиною паразита потрапляють в кровотік людини, через що бактерії швидко поширюються по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів.
Перші прояви хвороби починаються тільки через кілька днів або навіть через місяць. Симптоми схожі на звичайну застуду, що може викликати утруднення у виявленні зараження:
почервоніння і запалення місця укусу, свербіж;
жар, головні болі, біль в м'язах, втома, шкірний висип, алергічні реакції, аритмія.
При відсутності своєчасної лікарської допомоги хвороба активно прогресує і викликає серйозні порушення в нервовій, серцево-судинній системі і опорно-руховому апараті. В зв’язку з частою мутацією збудника вакцини до цього часу не знайдено. Репеленти малоефективні.
Тому при виході на природу потрібно одягати одяг світлого кольору, який щільно прилягає до тіла. Повернувшись додому, уважно оглянути шкіру один одному. У випадку виявлення на тілі прикріпленого кліща, необхідно звернутись до лікаря, який його видалить.

Обстеження кліщів на наявність борелій має велике значення в епідеміологічних дослідженнях, але меншу практичну цінність, оскільки не завжди корелює з ймовірністю інфікування збудником.

Бережіть себе і будьте здорові!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024