Українців закликають під час війни протестуватися на вірусні гепатити В і С

20 Травня 2022, 11:08
Українців закликають під час війни протестуватися на вірусні гепатити В і С 1510
Українців закликають під час війни протестуватися на вірусні гепатити В і С

Вірусні гепатити В та C — це захворювання печінки вірусного походження. Основний шлях передавання — кров та біологічні рідини. А отже просто недбала обробка інструментів у салоні краси або тату-салоні може стати причиною інфікування вірусним гепатитом. 

Під час війни, коли кількість поранень і контактів з кров’ю із невідомим статусом зростає в рази, надзвичайно важливо регулярно тестуватися, повідомляють у Центрі громадського здоров'я. 

Вірусні гепатити можуть доволі довго проходити без симптомів і непомітно розвиватися в організмі. Та якщо вчасно діагностувати інфекцію і розпочати лікування, можна попередити тяжкі ускладнення, зокрема цироз, гепатоцелюлярну карциному. Проте, понад 1 мільйон українців не знають, що хворі на вірусний гепатит С.

Щоб вчасно виявити хворобу, необхідно лише позбутися страху і протестуватися:

  • це можна безкоштовно зробити у свого сімейного лікаря або в пунктах тестувань на гепатити;
  • у разі позитивного результату тесту необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога.

Якщо результати обстеження підтверджують наявність вірусного гепатиту С, не панікуйте. Щоб отримати лікування ефективними, рекомендованими ВООЗ препаратами, необхідно звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря або інфекціоніста, пройти необхідну підтверджувальну діагностику, затверджену сучасними стандартами лікування вірусних гепатитів.

Нині існує якісне та ефективне лікування. І найголовніше — безоплатне! Понад 95% людей, які мають ВГС, повністю одужають після три- або шестимісячного прийому ліків. Дізнатися про наявність препаратів у вашому регіоні можна за телефоном гарячої лінії 0–800–50–33–10.

Попри небезпечність вірусу, у більшості хворих ураження печінки розвивається досить повільно (інколи — через 20–30 років). Але навіть якщо вірус зараз не призводить до помітних уражень печінки, лікування показано абсолютно всім хворим. Хоч і не є нагальним для тих, у кого відсутні такі ураження.

Численні дослідження доводять, що вірусний гепатит С виліковний. Пацієнти, які мають вірусний гепатит С, незалежно від стадії ураження печінки можуть бути повністю вилікувані. Що раніше розпочати лікування — то вищими будуть шанси на одужання.

Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Однак завдяки вчасному та регулярному прийомі лікарських засобів, розвиток хвороби можна значно стримати. Лікування від вірусного гепатиту В можна також отримати безоплатно.

Тож не зволікайте! Знайдіть час, щоб перевіритися на вірусні гепатити!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024