Як запобігти серцевим хворобам під час війни

20 Травня 2022, 10:34
Серцево-судинні хвороби 417
Серцево-судинні хвороби

Війна — це час, коли людина постійно перебуває в емоційному напруженні та стресі. Коли вона дуже сильно переживає психосоціальний стрес, у неї зростає частота серцевих скорочень та артеріальний тиск. 

У людей, котрі мають серцево-судинні захворювання (ССЗ), стрес може призвести до стенокардії, інфаркту, гіпертонічного кризу, порушення ритму серця, підвищення рівня глюкози в крові, повідомляють у Центрі громадського здоров'я. 

У нинішніх умовах дуже складно знизити рівень стресових факторів, але кожен може змінити спосіб свого життя для того, щоб запобігти хворобам.

Ділимося порадами – як можна запобігти ССЗ під час війни:

Харчуйтеся збалансовано. В період війни важко: без доступу до продуктів, без апетиту, або з надмірним апетитом, в дорозі тощо. Але харчування — наш актив та запорука того, що здоров’я не дасть збій. Щоб вгамувати голод та довго відчувати себе ситим, варто зосередитись на продуктах, які містять «хороші» жири та насичені клітковиною. Споживайте рослинну їжу, фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем перероблювання (ковбаси). Слід обмежити споживання продуктів швидкого приготування й інших оброблених продуктів з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.

Будьте фізично активними: регулярна фізична активність пов’язана з низьким рівнем депресії та тривожності у всіх вікових групах.

Пам’ятайте про здоровий сон. Він дозволяє нашому мозку перезарядитися, а тілу відпочити. В нинішніх умовах мати якісний сон досить важко, але досипати норму важливо. Експерти радять робити перерви на денний сон, якщо нічний сон був коротким, або часто лунали тривоги.

Відмовтеся від куріння та алкоголю. Куріння та вживання алкоголю часто є помилковою спробою впоратися зі стресом. Знайдіть здоровіші способи контролювати рівень стресу, наприклад, прогулянки на свіжому повітрі, спорт або волонтерство.

Контролюйте артеріальний тиск і вживайте ліки правильно. Підвищений кров’яний тиск збільшує ризик серцевого нападу, інсульту та захворювань нирок. Самоконтроль артеріального тиску допоможе вчасно вжити необхідних заходів, уникнути розвитку різних хвороб та їх вартісного лікування. Препарати від тиску потрібно приймати в один і той же час щодня – це закон. Якщо ж ви забуваєте, «запізнюєтеся» на годину або дві, концентрація активної речовини, котра підтримує нормальний тиск, знижується.

     Регулярно спілкуйтесь з лікарем, якщо це необхідно. Обов’язково повідомляйте його, якщо у вас з’явилися нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про ліки, які ви приймаєте. Лікар зможе допомогти контролювати стан вашого здоров’я. Обов’язково дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024