Скільки доз вакцини від COVID-19 потрібно отримати

13 Травня 2022, 16:39
Скільки доз вакцини від COVID-19 потрібно отримати 1790
Скільки доз вакцини від COVID-19 потрібно отримати

Навіть під час воєнного стану не варто забувати, що пандемія COVID-19 триває, тому дуже важливо вакцинуватися від цієї хвороби. 

Якщо ви перебуваєте в Україні, то вам необхідно зробити первинний курс вакцинації і бустерну дозу, пише НСЗУ для пацієнта у фейсбуці.

Що таке первинний курс?

Для більшості людей це два щеплення вакцинами Moderna, Pfizer, AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac або одне щеплення Janssen/Johnson&Johnson.

Що таке додаткова доза?

Для певних категорій населення первинний курс включає також додаткову дозу. Це люди, чий організм не може сформувати достатній імунний захист після двох доз вакцини (або однієї, якщо це Janssen). Додаткової дози потребують:

  • люди із різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо):
  • люди з ВІЛ-інфекцією;
  • люди після трансплантації органів чи стовбурових клітин;
  • люди з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію;
  • люди після хімієтерапії або променевої терапії;
  • люди, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації;
  • люди, які зазнавали інших впливів на імунну систему, мають порадитися з лікарем.
  • Коли треба отримати додаткову дозу: через 28-90 днів після другої (першої для вакцини Janssen), незалежно від того, якою вакциною людина щепилася.

Що таке бустерна доза?

Це нова доза вакцини, яка посилює імунний захист, що може знижуватися з часом. Її мають отримати усі вакциновані від COVID-19 особи віком від 18 років. Від попереднього щеплення має минути від 6 до 9 місяців.

Як вакцинувати дітей?

Дітям від 12 років рекомендований первинний курс вакцинації від COVID-19 препаратом Comirnaty від Pfizer/BioNTech (два щеплення). Більше інформації – за посиланням: https://bit.ly/3feeA3Z.

Чи потрібно робити другий бустер людям, котрі вже отримали бустерне щеплення? Ні, наразі Міністерство охорони здоров’я не рекомендувало друге бустерне щеплення.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024