Дві операції – під одним наркозом: у Волинській обласній лікарні розвивають лапароскопію

13 Травня 2022, 11:39
Лапароскопія у Волинській обласній лікарні 456
Лапароскопія у Волинській обласній лікарні

У Волинській обласній клінічній лікарні розвивається напрямок лапароскопії – оперативних втручань, що виконуються через кілька маленьких проколів у животі, а не великий розріз.

10 травня у лікарні цей метод використали для ліквідації двох пахових гриж у чоловіка. Фактично провели дві операції всього за 30 хвилин, повідомляє Перший.

58-річний пацієнт відчув дискомфорт ще рік тому – тяжка сільська праця на господарстві далася взнаки.

«Лікарі казали, що нічого важкого підіймати не можна. А як візьмеш навіть пів відра води, то відчуваєш, що заважає. Добре, що за раз все прооперують. Тим паче, без великих розрізів», – розповідає чоловік.

Ситуація ускладнена тим, що вже понад 30 років у пацієнта ампутована нога.

«Якби робили операцію класичним методом, шов у паху був би якраз у місці прикріплення протезу. З великою вірогідністю рана добре не загоювалася б, а шов розійшовся б. У результаті – нова проблема. Тому в цьому випадку лапароскопія – ідеальний метод», – пояснює завідувач відділення інвазивних методів діагностики та лікування (лапароскопічна хірургія), заступник директора лікарні Микола Галей.

При лапароскопічних операціях інструменти вводять у живіт через кілька сантиметрових проколів. Що відбувається всередині, хірурги бачать на моніторі. Використання цього методу значно скорочує і полегшує реабілітаційний період. Ще краще, якщо вдається усунути кілька проблем за одне втручання.

«Наше відділення є базовим для області та західного регіону загалом у проведенні подвійних лапароскопічних операцій. Маємо досвід, тому можемо оперувати і дві грижі за раз, і грижу плюс жовчний міхур, і грижу плюс шлунок, і так далі.

А це один наркоз, одна госпіталізація, одне обстеження, один реабілітаційний період, один стрес на організм.

У своїх дослідженнях, а в мене захист дисертації з цього питання (Микола Галей – доктор медичних наук – авт.), ми довели, що при таких подвійних операціях відповідь на стрес у людини така ж, як і при звичайній. Одужання в післяопераційному періоді, як після одного втручання», – пояснює лікар.

Цього разу операція тривала всього 30 хвилин. Наступного дня чоловік зможе вставати, ходити і їсти. За кілька днів – повернутися додому.

Про це, зокрема, кажуть інші пацієнти відділення. Ігоря та Михайла прооперували через пахові грижі 9 травня. 10-го ж вони вже повертаються до нормального життя.

«Почуваюся супер. Вчора лежав цілий день, але сьогодні дозволили ходити, їсти. Навіть гуляв», – розповів один з чоловіків.

«Ми боремося з зашкарублими уявленнями про те, що грижі можна оперувати лише традиційно, адже лапароскопія – це розвиток. У нашому відділенні 95% втручань виконуються цим методом. Оперуємо жовчний міхур, зокрема його протоки, нирки, наднирники, підшлункову залозу, розвиваємо напрямок печінки», – додає Микола Галей.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024