Коли варто приймати антибіотики при укусі кліща

11 Травня 2022, 11:16
Укус кліща 3197
Укус кліща

На травень припадає початок активності кліщів, які живуть у ґрунті й можуть атакувати людей, які сідають відпочити на молоду весняну траву. 

Кліщі можуть переносити десятки патогенів, які викликають зокрема бореліоз, відомий також як хвороба Лайма, роз'яснює Нацслужба здоров'я. 

Не всі кліщі небезпечні й не кожен укус призводить до хвороби. До того ж, для передання патогену хвороби Лайма кліщ має контактувати з кров’ю людин не менше доби.

Читайте також: Як діяти, коли вас вкусила гадюка

Але якщо він вас уже вкусив, то слід стежити за симптомами. На місці укусу кліща-переносника часто (але не завжди) виникає червона пляма, яка збільшується — еритема. Інші симптоми схожі на застудні — гарячка, ломота, біль у лімфовузлах.

Якщо відчуваєте, що заразилися, настанова МОЗ радить профілактику антибіотиком: однократний прийом 200 мг доксицикліну (для дітей, старших 8 років — 4 мг/кг, не більше 200 мг).

Коли варто приймати антибіотик:

  • наповнений кров’ю кліщ, видалений щонайменше через 36 годин після прикріплення;
  • минуло не більше 72 год після видалення кліща;
  • немає протипоказань (вік менше 8 років, вагітність, період лактації) до застосування доксицикліну.
Водночас не рекомендується рутинна антибіотикопрофілактика хвороби Лайма, тобто приймання антибіотика без перелічених причин та «про всяк випадок» перед походом у місця, де можуть жити кліщі.

Щоб запобігти укусам, слід:

  • у парках, лісах носити закритий, заправлений одяг та обробляти його репелентом;

  • після повернення ретельно оглядати одяг та шкіру;

  • якщо виявили кліща, обережно витягніть його пінцетом, захопивши якомога ближче до шкіри, не прокручуючи та не обробляючи спиртом чи маслянистими речовинами;

  • за необхідності зверніться по допомогу до медичних працівників

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024