На Волині більше 5,5 тисяч дітей потребують щеплення від поліомієліту

10 Травня 2022, 16:40
На Волині більше 5,5 тисяч дітей потребують щеплення від поліомієліту 925
На Волині більше 5,5 тисяч дітей потребують щеплення від поліомієліту

В областях також триває робота із подолання спалаху поліомієліту та моніторинг за випадками гострого в’ялого паралічу (ГПВ).

На Волині майже 5,5 тисяч дітей, котрі потребують щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) в ході кампанії з імунізації. З них 49% вже отримали щеплення, зокрема, першою дозою охоплено 28%, другою – 96%, повідомляє Волинський обласний центр КПХ МОЗ України.

Загалом за даними на 3 травня в Україні проведено 72 642 щеплень дітям віком від 6 місяців до 6 років (одна, або дві дози ІПВ). Першою дозою щеплено 37% від запланованої кількості дітей, другою — 71%. 

Всього на першому етапі заплановано щепити 144 тисячі дітей. Наразі виконано 50% плану. 

Рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень охоплення щепленнями для формування колективного імунітету становить 95%.

Вакцина ІПВ дає індивідуальний захист, а значить збереже ваших дітей від можливого інфікування. Батьки, вимушені через бойові дії переїхати в інші області, можуть безоплатно щепити дитину від поліо, у тому числі, в державному закладі охорони здоров’я. 

Нагадаємо, торік у жовтні в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом поліовірусу типу 2 та має параліч. 

Поліомієліт, на подолання спалаху якого спрямована форсована кампанія з імунізації в Україні, – небезпечне інфекційне захворювання, що вражає найчастіше дітей до 6 років.  Воно може призвести до ускладнень, інвалідності та смерті внаслідок ураження поліовірусом дихальних м’язів.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.

 Для боротьби з поліомієлітом в Україні й в усьому світі використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

В Україні імунізація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити безоплатно відповідно до календаря щеплень:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

Для перших двох доз використовують ІПВ (ін’єкції), для решти – ОПВ (краплі). Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Якщо у вашої дитини пропущене чи немає щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), будь ласка, чим швидше зверніться до педіатра чи сімейного лікаря!

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024