Що робити, коли захитує у транспорті: п'ять порад

10 Травня 2022, 12:15
Що робити, коли захитує у транспорті 473
Що робити, коли захитує у транспорті

Тривалі поїздки для людей зі слабким вестибулярним апаратом стають важким випробуванням. Сильна нудота і головний біль можуть зіпсувати поїздку. 

УНІАН розібрав причини такого явища і дав поради від захитування для дітей і дорослих.

Чому захитує в транспорті: причини

У нашому внутрішньому вусі розташований вестибулярний апарат-орган, який відповідає за рівновагу і відчуття тіла в просторі.

При їзді в транспорті виникає невідповідність: очі бачать, що ви рухаєтеся, але при цьому тіло залишається нерухомим. Така невідповідність заплутує нетренований вестибулярний апарат і запускає ряд реакцій організму, таких як нудота. Людей з тренованим вестибулярним апаратом (наприклад, балерин) захитує набагато рідше.

Що робити, якщо захитує в транспорті: поради для дітей і дорослих

  1. Виберіть правильне місце в салоні. Сідайте ближче до водія - там сидіння менше "трясе". Сідайте обличчям в напрямку руху автобуса. Вибирайте місця під відкритим вікном або кондиціонером, оскільки свіже повітря корисне при заколисуванні.

  2. Не їжте щільно перед поїздкою. Але і на голодний шлунок їздити не потрібно. Ідеально - з'їсти легкий перекус за 3 години до поїздки. Також не варто вживати алкоголь, оскільки нетверезих захитує сильніше.

  3. Візьміть в дорогу деякі продукти. Зняти нудоту допомагають м'ятні цукерки, жуйка, імбир, цитрусові. Ці продукти потрібно повільно жувати і довго тримати в роті - так можна зняти блювоту. Також для полегшення самопочуття можна набрати в рот негазовану воду, прополоскати і виплюнути.

  4. Обдуріть вестибулярний апарат. Переминайте ноги з носка на п'яту, або пройдіться по салону. Вестибулярний апарат зрозуміє, що ви рухаєтеся, і захитування пройде.

  5. Купіть таблетки від захитування. Аптеки пропонують великий асортимент різних засобів від захитування. Якщо ви берете таблетки для дитини - уточніть це у фармацевта, оскільки не всі препарати можна приймати дітям.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024