Страждають серцева, нервова, імунна система: наслідки стресу для організму

08 Травня 2022, 17:12
Наслідки стресу для організму 1421
Наслідки стресу для організму

Стрес – це захисна реакція нашого організму на зовнішні подразники.  На жаль, зараз стресові ситуації для українців є певною «нормою»…

Стрес впливає на емоції, настрій та поведінку. Проте, не слід забувати, що він може серйозно впливати і на людський організм, пише в телеграм-каналі Психологічна підтримка психологиня Галина Волошина. 

Центральна нервова й ендокринна системи. Під впливом хронічного стресу ЦНС стає вразливою, що може призвести до змін у поведінці, стати причиною переїдання, недоїдання, зловживання алкоголем, наркотиками або до соціальної абстиненції.

Респіраторна та серцево-судинна системи. При стресі у людини може прискорюватись дихання, а це може завдавати певні труднощі, якщо особа має такі проблеми, як астма чи емфізема. Серце у стані стресу також працює швидше. Судини стискаються і спрямовують більше кисню у м’язи задля забезпечення сили для термінової реакції. Це сприяє підвищенню кров’яного тиску. А постійна гіпертонія своєю чергою посилює ризик інсульту й серцевого нападу.

М’язова система. При хронічному стресі м’язи можуть перебувати в постійній напрузі, а це призводить до больових відчуттів по всьому тілу.

Травна система. Стрес, в тому числі хронічний, впливає на те, як їжа транспортується травною системою. Залежно від особливостей організму наслідками бувають діарея, закрепи, нудота, блювота і болі в животі.

Імунна система. Гормони стресу роблять імунну систему вразливішою до вірусних захворювань, а це може збільшувати час, необхідний організму для відновлення після хвороби або травми.

Репродуктивна система. Від регулярного емоційного виснаження під впливом стресу у чоловіків може зменшуватись рівень тестостерону (в окремих випадках може навіть призвести до імпотенції); у жінок може бути нерегулярна менструація та посилитись больові відчуття. 

Щоб не довести свій організм до такого, необхідно завчасно здійснювати профілактику стресових станів, а вона включає у себе наступні пункти:

  • фізичні навантаження (можна і легеньку зарядку вранці)
  • спілкування з друзями та рідними
  • малювання або будь-яка інша діяльність, що приносить задоволення (може бути і просте прослуховування улюбленої музики)
  • плануйте свій день та дотримуйтесь своїх звичайних рутинних справ
  • намагайтесь нормалізувати свій сон.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024