Україна отримала 150 тисяч доз вакцини проти гепатиту В

05 Травня 2022, 14:31
Україна отримала 150 тисяч доз вакцини проти гепатиту В 500
Україна отримала 150 тисяч доз вакцини проти гепатиту В

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) нещодавно доставив в Україну 150 тисяч доз вакцини проти гепатиту В.

Зараз їх розподіляють серед областей. Постачання здійснене в межах гуманітарної допомоги, повідомляє Волинський обласний центр КПХ МОЗ України. 

Така підтримка від міжнародних партнерів є вкрай важливою, адже чергові планові поставки вакцини до нашої країни мали відбутися у квітні цього року, однак війна внесла корективи.

Аби маленькі українці могли дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень, а послуга з вакцинації й далі залишалася доступною, вакцину доправляють, передусім, до пологових будинків. Це дасть змогу захистити від захворювання найвразливіших.

«Вакцина проти гепатиту В — перша, яку отримує дитина, — наголошує Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України. — Її роблять упродовж 24 годин після народження ще в пологовому будинку. Це щеплення є вкрай важливим, адже малюки до одного року найбільш вразливі до гепатиту В — у цьому віці він у 90% випадків переходить у невиліковну хронічну хворобу. Тому дуже важливо, щоб усі українські діти отримували цю вакцину вчасно. Закликаю лікарів інформувати про це новоспечених батьків».

Вірусний гепатит В – інфекція, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання. Вірус передається в результаті контакту з кров’ю, або іншими рідинами інфікованої людини.

Симптоми:

  • жовтяниця (пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок);
  • потемніння сечі;
  • посвітління калу;
  • нудота;
  • блювання;
  • надмірна втома;
  • болі в животі.

У деяких випадках можливий розвиток гострої печінкової недостатності, що може призвести до смерті. Хронічна інфекція може спричинити розвиток цирозу, або раку печінки (20–30% випадків).

Інфікуванню вірусом гепатиту В можна запобігти завдяки сучасній, безпечній та ефективній вакцині!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024