Що рекомендують робити волинським лікарям, аби запобігти поширенню інфекційних захворювань

03 Травня 2022, 10:26
Інфекційні хвороби 476
Інфекційні хвороби

У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб (ВПО) може перебувати одночасно велика кількість людей (деколи понад 200). 

Тому вони можуть стати осередками поширення інфекційних хвороб. Варто пам’ятати, що ВПО є вразливими до багатьох хвороб, серед яких туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити, респіраторні захворювання, пишуть на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Щоби запобігти поширенню інфекційних захворювань потрібно здійснити:

  • Опитування на наявність симптомів грипу та ГРВІ (включно з COVID-19). У разі наявності симптомів — проведення досліджень на грип, COVID-19 експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2.
  • Опитування на наявність симптомів інфекційних хвороб із направленням за необхідності на консультацію до профільного фахівця ЗОЗ.
  • Надати рекомендації щодо ізоляції, у разі появи симптомів ГРВІ, гострої кишкової інфекції тощо.
    *Особи із симптомами інфекційних хвороб підлягають ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням по медичну допомогу до медичного працівника. У разі відсутності окремого приміщення необхідно виділити частину приміщення, яка виокремлюється (наприклад, ширмою), з дотриманням мінімальної відстані в 1,5–2 м до інших осіб.
  • З’ясування вакцинального статусу людини та надання рекомендацій щодо проведення вакцинації (рекомендовані — COVID-19, грип; обов’язкові — правець, дифтерія).
    *Якщо документального підтвердження вакцинального статусу немає, курс щеплень вважається відсутнім. У такому випадку людина підлягає вакцинації відповідно до Календаря щеплень або пошуку документів, які можуть це підтвердити.
  • Батьків дітей також необхідно розпитати про вакцинацію та звірити її з Календарем щеплень. У разі потреби запланувати надолужені щеплення з обов’язковим внесенням їх в ЕСОЗ.

Окрім того, потрібно приділити увагу тим, хто потребує специфічного лікування: АРТ, ЗПТ, протитуберкульозні препарати. Допомогти із забезпеченням необхідними препаратами у координації з медичними закладами та/або волонтерськими організаціями.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа має право на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я. Відповідне право не може бути обмежено, зокрема, за відсутності:

  • оригіналів документів, що посвідчують особу;
  • довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • реєстрації місця проживання («прописки») взагалі, або на підконтрольній уряду України території;
  • укладеної декларації із сімейним лікарем тощо.

Лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров’ю населення. Також, лікар не несе відповідальності за здоров’я хворого в разі відмови останнього від медичних приписів або порушення пацієнтом встановленого для нього режиму.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024