Як українським біженцям отримати безоплатну медичну допомогу у Словаччині

03 Травня 2022, 12:30
Як українським біженцям отримати безоплатну медичну допомогу у Словаччині 2218
Як українським біженцям отримати безоплатну медичну допомогу у Словаччині

Тимчасово переміщені українці в Словаччині мають право на безоплатну медичну допомогу.

Проте перелік доступних безоплатних послуг залежить від статусу особи, яка на них претендує, повідомляє пресслужба МОЗ України.  

  1. Ті, хто не отримав статус тимчасового захисту, має право тільки на безоплатну невідкладну та необхідну медичну допомогу, яка надається лікарнями, що мають договір із Загальною медичною страховою компанією (Všeobecná zdravotná poisťovňa). Також такі особи можуть отримати рецепт на ліки у сімейного або лікуючого лікаря, але вартість ліків їм не відшкодовується.

  2. Ті, хто вже подав заяву на тимчасовий захист, проте ще не отримав його, мають право на невідкладну та необхідну медичну допомогу, а також медичну допомогу, яку лікар рекомендує під час огляду. Невідкладну допомогу надають екстрені амбулаторні служби та приймальні центральних лікарень. Контакти закладів по всій Словаччині можна переглянути на www.e-vuc.sk

  3. Ті, хто отримав тимчасовий захист в Словаччині, мають право на ті ж самі безоплатні медичні послуги, що й громадяни країни: медична допомога, необхідність якої визначає лікар; безоплатні медикаменти, медичні вироби та дієтичне харчування. Медичні послуги надаються за наявності довідки про тимчасовий захист. Контакти закладів та аптек можна знайти на тому ж самому сайті. 

Оформлювати медичне страхування потрібно тільки в разі працевлаштування з узгодженим доходом, не меншим за мінімальну місячну заробітну плату – 646 євро. У такому випадку страхування можна також оформити на неповнолітніх дітей, що мають тимчасовий захист в Словаччині.

Корисні контакти:

  • Лінія охорони здоров’я для українців: +421-221-025-075

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa (Загальна медична страхова компанія): 0-850-003-003

  • Для загальних питань (оператори говорять українською): +421-513-816-111 / +421-259-765-111

  • Швидка медична консультація українською мовою: +421-221-025-075, щодня з 7:00 до 19:00 (консультація безоплатна) або на сайті ua.diagnose.me/diagnoseme/uk

  • Допомога онкологічним хворим від громадського об’єднання «Лімфом»: lymfom.sk

  • Інфолінія для хворих на ВІЛ та туберкульоз: +421-907-923-122

Як працює медична система в Словаччині 

У Словаччині діє така система меддопомоги:

  1.  Пацієнт має закріпитися за лікарем загальної практики (для дорослих, дітей та підлітків), спеціалізованими лікарями – гінекологом та стоматологом, а  також іншими, якщо потрібне спостереження такими спеціалістами. 

  2. Потрапити до інших вузьких фахівців безоплатно можна за направленням від лікарів первинної ланки. 

  3. Звертатися по невідкладну медичну допомогу можна без направлення.  

Лікарі надають допомогу відповідно до медичного округу, в якому зареєстрований пацієнт. Обрати для себе та своєї дитини лікаря загальної практики та укласти з ним договір потрібно відразу після отримання статусу тимчасового захисту. Знайти заклад, в якому пацієнт може обслуговуватися, можна тут, а знайти лікаря та записатися на прийом – тут. Під час першого запису потрібно позначити, що ви новий пацієнт. 

Якщо поруч немає вільних лікарів або лікар відмовляє у прийомі, потрібно подати електронну заяву до органу місцевого самоврядування і звернутися до інших фахівців. 

Лікар може відмовити з таких причин: 

  • перевищене навантаження;

  • особисті стосунки з пацієнтом або його законним представником, що  може вплинути на об'єктивну оцінку стану здоров'я пацієнта;

  • особисте переконання лікаря суперечить переконанню пацієнта (актуально лише в питаннях аборту, стерилізації чи допоміжної репродукції).

Змінювати сімейного лікаря можна не частіше одного разу на шість місяців. У випадку розірвання договору колишнього лікаря потрібно поінформувати письмово, надіславши повідомлення на його поштову адресу або на електронну пошту. Новий лікар має право запросити копію цього листа. 

Під час першого прийому лікар загальної практики проводить базове обстеження та визначає наступні кроки у лікуванні пацієнта: лікування хворого в домашніх умовах / проведення лабораторних та інших досліджень / госпіталізація / направлення до вузьких спеціалістів / призначення ліків тощо.

Щоб потрапити до вузьких спеціалістів на обстеження, потрібно отримати направлення від лікаря загальної практики, так звану «обмінну карту». Вона немає кінцевого терміну придатності, проте краще дотримуватися рекомендованих лікарем термінів. 

Направлення не потрібне для: 

  • відвідування психіатра, дерматовенеролога, офтальмолога (у разі призначення окулярів),

  • подальшого огляду спеціалістом,

  • звернення через 24 години після раптової зміни самопочуття,

  • регулярного спостереження за пацієнтом із хронічним захворюванням,

  • профілактичного амбулаторного лікування.

Також лікар загальної практики може виписати направлення на госпіталізацію, якщо пацієнту потрібна медична допомога понад 24 годин поспіль. Втім, пацієнт має право звернутися по госпіталізацію самостійно. 

Права пацієнтів викладені на сайті центрального державного управління Словаччини. 

Безоплатна медична допомога та преференції для українців

Перелік безоплатних медичних послуг для українців, які отримали статус тимчасово переміщених осіб на території Словаччини: 

  • невідкладна медична допомога в державних лікарнях;

  • консультації лікаря загальної практики – для дорослих, дітей та підлітків, а також гінеколога, стоматолога та деяких інших спеціалістів у разі потреби – для дорослих;

  • профілактика захворювань та щеплення відповідно до словацького календаря вакцинації, у тому числі – продовження щеплень, зроблених в Україні;

  • огляд, збір анамнезу, складання плану лікування, направлення на лабораторні, інструментальні або професійні обстеження та інша допомога, яку рекомендує лікуючий лікар під час обстеження;

  • первинний медичний огляд для дітей, які йдуть до школи;

  • медичне приладдя (такі як голки, шприци чи бинти) у лікарні чи поліклініці, необхідні для надання медичних послуг;

  • невідкладна стоматологічна допомога від клінік, зазначених на ресурсах www.skzl.sk/stomatologhelp та www.stomatolog.help;

  • психологічна допомога за номером 0-800-193-193;

  • ліки за рецептами; непатентовані ліки для лікування хронічних захворювань, за умови, що ненадання медичної допомоги може призвести до погіршення здоров'я та подальшої шкоди здоров'ю;

  • допомога для людей з обмеженими можливостями від асоціації Plamienok www.platformarodin.sk/poradenstvo/ukraine;  

  • допомога у разі хронічних захворювань, у тому числі діаліз, оксигенотерапія, хімієтерапія, специфічне лікування астми, ехокардіографія за хронічних аутоімунних захворювань.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024