Що таке синдром відкладеного життя під час війни

28 Квітня 2022, 13:18
Синдром відкладеного життя 1666
Синдром відкладеного життя

Люди, які планують жити лише після війни, мають синдром відкладеного життя.

Це психологічний феномен, за яким людина постійно переживає за минуле чи майбутнє. Вона не може жити у проміжку тут і зараз, пише в телеграм-каналі Психологічна підтримка медична психологиня та травмотерапевтка Оксана Степанюк

Людина, яка чекає на закінчення війни, переживає за майбутнє, що не має конкретного терміну настання

Часто підґрунтя такої поведінки – дитинство. Людину хвалили лише за досягнення: «Ти можеш відпочити тільки після виконаної роботи».

Подібна ситуація: «Ти можеш повернутися до звичного життя лише після закінчення війни». Такі люди часто страждають на депресію, тому що не вміють отримувати задоволення просто так.

Якщо ви розумієте, що схильні до подібного синдрому, запитайте себе: «Чи хочу я віддати ворогу своє життя? Адже якщо я не живу, то він мене вже переміг. Тобто я самотужки вписав себе у бойові втрати».

Часто після цього люди ніби прокидаються і розуміють, що не хочуть здаватися ворогу та віддавати йому своє життя. Проте якщо людина мала психологічну травму до війни, то нова реальність лише поглибить цю рану. Тому слід вчасно визнати це і звернутися по психологічну допомогу.

 Нагадуємо, інтернет-платформа  психологічної допомоги «Розкажи мені» працює цілодобово. Для отримання допомоги потрібно коротко описати свій запит і надіслати заявку через сайт tellme.com.ua. Консультації проводяться БЕЗКОШТОВНО в режимі онлайн.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024