Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти: у світі триває тиждень імунізації

26 Квітня 2022, 12:59
У світі триває тиждень імунізації 1133
У світі триває тиждень імунізації

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Про це нагадують у Центрі громадського здоров'я.

«Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні. 24 квітня 2022 року стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку», – повідомляють у Центрі.

Через війну росії проти України зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому, аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, у тому числі з допомогою щеплень.

«Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці — виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, у безпечніші або за кордон — надолужте пропущені щеплення за віком, не тільки для дітей, але і для себе. Для біженців і переселенців МОЗ спільно з Центром громадського здоров’я розробили рекомендації, як отримати дані про проведені щеплення», — закликали медики.

Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень — навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

Попри війну в Україні, треба враховувати й показники охоплення щепленнями — у 2021 і у 2020 роках попри пандемію COVID-19, в Україні зберігалося хоч і стабільне, проте недостатнє охоплення рутинними щепленнями дітей на рівні 80%. Відтак, ще в жовтні 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а в січні 2022 року виявили другий випадок захворювання. З початком війни ризики для всіх невакцинованих дітей і дорослих зростають, а прогнозовані показники на кінець 2022 року, при збереженні нинішніх темпів, будуть значно нижчими за показники попередніх років.

Нагадують, в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Для всіх дорослих потрібно щодесять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення.

Важливо зробити й додаткові щеплення з урахуванням епідсезону — проти грипу та COVID-19. Якщо ви вже маєте 2 дози, то попіклуйтесь про бустерну чи додаткову. Про різницю між ними можна прочитати тут.

«Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб», – нагадують медики.

Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти. Особливо під час війни. Вакцинуйтеся!

Читайте також: В Україні відзначають День пам'ять Чорнобильської катастрофи

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024