В Україні відзначають День пам'ять Чорнобильської катастрофи

26 Квітня 2022, 10:30
В Україні відзначають День пам'ять Чорнобильської катастрофи 971
В Україні відзначають День пам'ять Чорнобильської катастрофи

36 років тому сталася одна з найбільших техногенних аварій в історії людства – Чорнобильська катастрофа. 

В ніч на 26 квітня 1986 року стався вибух і подальше руйнування четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції. Про це нагадують на сторінці Нобелівського національного парку у фейсбуці.

Внаслідок цього в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються й досі.

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться в пам’яті українського народу.

Читайте також: Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією в Чорнобилі

Та, на жаль, далеко не всі розуміють важливість підтримки екологічно стабільного стану в зоні відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення. Широкомасштабне російське вторгнення в Україну створило численні екологічні ризики, які загрожують збільшенням кількості жертв серед населення. Ядерна та радіаційна безпека об'єктів у Чорнобильській зоні відчуження знову стала предметом серйозного занепокоєння.

Російський військовий конвой перетнув «Рудий ліс» та підняв хмари радіоактивного пилу. На сьогодні недоступні дані Системи про рівні радіації в цьому районі. Станом на 25 березня – це останній день, коли вона діяла – було виявлено перевищення норми більше, ніж у 7 разів. Також повідомлялося, що російські війська збудували тимчасові укріплення та порушили ґрунтовий покрив на забруднених радіацією районах зони відчуження.

Читайте також: Ядерна безпека України: захисники повернули контроль на кордоні у зоні відчуження

Ще однією загрозою на цій території є випалювання лісів та перелогів, які після катастрофи 1986 року накопичили у собі значну кількість радіонуклідів. За місяць російського вторгнення та окупації Зони відчуження там було виявлено понад 30 осередків великих загорянь площею близько 10 287 га. Різке зростання рівня радіації вкрай небезпечне як для самих окупантів, які знехтували правилами безпеки, так і для українців, що живуть поблизу зони.

Скільки б не минуло років, ця дата завжди буде в нашій пам’яті. Не забуваймо про героїзм усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків тієї жахливої аварії. Пам’ятаємо тих, хто ціною життя рятував світ. Шануємо і дякуємо живим ліквідаторам!

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024