На Луганщині рашисти зруйновали практично всі заклади охорони здоров’я

25 Квітня 2022, 15:20
Обстріл лікарень 867
Обстріл лікарень

Війська країни-агресора рф цілеспрямовано руйнують медичну інфраструктуру та під час обстрілів цілять по машинах екстреної медичної допомоги.

Про це у своєму телеграм-каналі написала уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

З початку повномасштабної війни російською армією зруйновано 347 закладів охорони здоров’я, серед яких 36 неможливо відновити. У Луганській області всі медичні установи та лікарні пошкоджені, або зруйновані. Така ситуація загрожує життю тисяч людей в окупованих містах.

У Всесвітній організації охорони здоров’я констатували, що система охорони здоров’я на Сході України практично знищена. ВООЗ підтвердила 162 напади на медичні установи і персонал, в результаті яких загинули щонайменше 73 людини.

Дані опитування ВООЗ засвідчують, що ситуація з охороною здоров’я в Україні з кожним днем стає все більш складною. Ризик інфекційних захворювань, а також все більш поширених захворювань, що передаються через воду, є значним.

Доступ до репродуктивної, материнської та допологової допомоги, а також охорони психічного здоров'я серйозно обмежений через проблеми безпеки, мобільність, порушення ланцюгів поставок та масове переміщення.

Окупанти не надають дозвіл ВООЗ, бодай на два дні, виїхати до Маріуполя та інших районів, які перебувають в облозі, для оцінки потреб системи охорони здоровʼя та надання життєво необхідних медичних послуг хворим і пораненим.

«рф порушує права жителів України на життя медичну допомогу, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями. Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам статті 51 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Відповідно до статті 7 Римського статуту міжнародного кримінального суду дії в рамках широкомасштабного або систематичного нападу на будь яких мирних людей, якщо такий напад здійснюється свідомо і включає вбивства, знищення, депортацію або насильницьке переміщення, є злочинами проти людяності», – написала Денісова. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024