Хронічний стрес: як мінімізувати його вплив на здоров'я

25 Квітня 2022, 11:39
Хронічний стрес 2007
Хронічний стрес

Вже другий місяць триває війна росії проти України. І весь цей час ми знаходимось в постійній напрузі та тривозі, відчуваємо втому та боремось з відчуттям невизначеності. 

Перебування в таких умовах може призвести до хронічного стресу — стану, коли людина втрачає працездатність, нормальний сон та апетит, перебуває в пригніченому або навіть депресивному стані, втрачає хист до боротьби. То що треба робити, щоб мінімізувати вплив хронічного стресу на здоров’я – роз'яснюють на фейсбук-сторінці НСЗУ для пацієнта. 

Дотримуватися режиму дня — це допоможе повернути собі відчуття контролю над власним життям. Постарайтесь розпланувати ваш день по годинам і найбільш реалістично: час пробудження, повсякденна рутина, виділіть час на читання новин та роботу, обов’язково заплануйте час, коли ви готуєтесь до сну та коли відкладаєте телефон і засинаєте.
Те саме стосується харчування і водного режиму. Намагайтесь харчуватися правильно, збалансовано та по графіку. Пийте достатньо води, щоб не допустити зневоднення. Вашому організму потрібна енергія, повний набір всіх корисних і базових речовин. У першу чергу, для підтримки роботи нервової та імунної систем, які і відповідають за подолання стресу. Якщо до війни у вас була спеціальна медична дієта — продовжуйте дотримуватися її, адже це частина вашого лікування.
Сон відіграє надважливу роль у подоланні стресу. Тривалі переїзди, постійні сирени, звуки вибухів та гортання новинної стрічки, не сприяють здоровому сну. Але за можливості варто налагодити режим сну. Намагайтесь лягати та прокидатися в один і той же час. Якщо у вас не виходить, то не обмежуйте тривалість вашого сну. Ви можете і маєте собі дозволити поспати після нічних тривог. Адже достатня кількість сну сприяє відновленню нервової системи та зниженню рівню гормонів стресу.
Більше рухайтесь та ведіть активний спосіб життя. Всі ми знаємо, що навантаження знижують рівень стресу.
Не соромтесь робити те, що вам приносить задоволення. Адже під час цього в організм виділяється ендорфін — гормон щастя, який допомагає подолати стрес. Так ви будете більш спокійні і готові далі працювати та допомагати.
Важливо також обмежувати час читання новин. Не проводьте в телефоні занадто багато часу, бо таким чином ви підживлюєте власну тривогу та знову втрачає відчуття контролю, стрес продовжує накопичуватися. Впишіть час на новини у ваш розпорядок дня і дотримуйтесь його.
Не забувайте спілкуватися з друзями та рідними. Зараз ви переживаєте схожий чи навіть однаковий досвід, то діліться своїми емоціями, думками, переживаннями. Не тримайте все в собі та слухайте ваших близьких. Взаємопідтримка може бути потужним стимулом у подоланні стресу.

Не соромтесь звертатися за допомогою до психологів та психотерапевтів. Адже всі поради, які наведені вище універсальні та базові, а ваша потреба у допомозі може бути унікальною. Пам’ятайте про це та бережіть себе!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024