Більше не треба лягати під ніж: у Рожищенській лікарні успішно роблять лапароскопічні операції

21 Квітня 2022, 19:08
Лікар-хірург Андрій Денис поруч з лапароскопічним обладнанням 1195
Лікар-хірург Андрій Денис поруч з лапароскопічним обладнанням

Уже понад два місяці у хірургічному відділенні Рожищенської багатопрофільної лікарні успішно використовують лапароскопічне обладнання. Його, вартістю 1 898 700 гривень, закупили за гроші з державного бюджету.

Про особливості виконання операції без скальпеля видання Район.Рожище поспілкувалося із хірургом відділення Андрієм Денисом.

За час використання лапароскопічного обладнання молодий лікар успішно прооперував два апендицити, дві жовче-кам'яні хвороби та кісту яєчника. Ус пацієнти давно вдома та готуються до Великодня.

Андрій Денис розповідає, що лапароскопічне обладнання використовують для проведення малоінвазивних втручань. У комплект входить лапароскопічна камера, освітлювач, ендоскопічний монітор, інсуфлятор, лапароскопічна помпа, коагулятор та маніпулятори, за допомогою яких проводять втручання.

«З появою нового обладнання з'явилась можливість лікування без розрізу, а через невеликі проколи. Оперувати можна пацієнтів з жовче-кам'яною хворобою, апендицитом; ліквідовувати всі види гриж черевної стінки (вентральної, пахової, пупкової). Також є можливість проводити діагностичні лапароскопії, торакоскопії, гістероскопії. Раніше подібні операції в лікарні не виконувались, бо не було цього обладнання», – зазначає хірург.

Також лікар пояснює переваги лапароскопічного втручання над традиційним. Каже: словосполучення «лягати під ніж» у деяких випадках абсолютно втратило актуальність.

«Це – сучасний високотехнологічний метод проведення операцій, при якому хірург до потрібного органу має доступ через невеликі проколи. Тобто через відеокамеру всередині тіла пацієнта передається зображення на екран монітору, що дозволяє хірургу чітко візуалізувати всі органи та за допомогою спецобладнання виконувати точні маніпуляції», – пояснює Андрій Денис.

Хірург додає, що під час таких операцій травматичність для пацієнта знижується, зменшуються післяопераційні больові відчуття, скоріше настає відновлення і, як наслідок, за декілька днів хворий йде додому.

«Також можна відмітити косметичність лікування – шрами практично відсутні та мінімальний рівень ускладнень», – зазначає лікар.

Усі лапароскопічні операції пацієнти можуть отримати безкоштовно, адже лікарня має пакет послуг Національної служби здоров'я «Хірургічні операції в стаціонарі», що і включає лапароскопічні операції. Також є пакет, що стосується гістероскопії (це – візуальний огляд стінок порожнини матки та цервікального каналу за допомогою тонкого оптичного приладу).

Безкоштовно отримати лікування із застосуванням лапароскопічного обладнання пацієнт може:

  • за електронним скеруванням від сімейного лікаря;
  • при переведенні з іншого закладу чи підрозділу;
  • при доставленні бригадою екстреної допомоги;
  • при самоверненні в невідкладному стані.

Також Андрій Денис розповідає, що за останні два роки з появою нового штату хірургів у лікарні значно зросла оперативна активність, хворі частіше звертаються за плановими операціями, швидко та якісно надається невідкладна хірургічна допомога.

Зараз колектив хірургічного відділення складається з дванадцяти лікарів. 

П'ятеро з них мають спеціальну підготовку та відповідні курси й досвід роботи з лапароскопічним обладнанням і відповідними операціями. Це – заввідділення Олександр Галь, хірурги Андрій Денис, Михайло Гриценя, Роман Салій та Василь Карпунь.

Давно працюють у відділенні та мають хороший досвід проведення традиційних операцій ще четверо лікарів. Це – Тетяна Мосійчук, Роман Долішняк, Ярослав Галян, Віктор Клемра, Юрій Басалик. Вони також проходитимуть підготовку для проведення лапароскопічних операцій.

Також працює новий травматолог Василь Гіляровський, який проводить травматологічні операції, та уролог Кирило Кирсанов з Маріуполя. Він через війну змушений був змінити місце роботи, тепер консультує та проводить лікування в місті Рожище.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024