Як уберегтися від переїдання під час свят: поради лікарів

20 Квітня 2022, 15:45
Як уберегтися від переїдання 1928
Як уберегтися від переїдання

В останні дні Великого посту, після якого християни почнуть святкування Пасхи, фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб попереджають про небезпеку надмірного переїдання під час святкування Великодня.

Про це йдеться на сайті установи.

Для всіх людей, які сповідують піст, існують одні й ті ж вимоги: ні в якому разі не можна нехтувати рекомендаціями з харчування під час виходу із посту. 

Важливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв’язок з харчуванням.

У святкові дні завжди складно стриматись від поганих звичок у харчуванні. Нагадуємо вам про правила, які збережуть здоров’я у свята.

Вмійте сказати собі «стоп!»: відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули ситість.

Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не бажано вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного — свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.

В період свят обов’язково їжте овочі – сирі, тушковані, варені чи запечені.

Вони не містять великої кількості калорій (за виключенням крохмальних – картоплі та інших), містять багато харчових волокон, вітамінів, мінералів та біофлавоноїдів. Денна норма – 300 г.

Також рекомендуємо споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки та горіхи; молочні та кисломолочні продукти; риба, м’ясо, яйця.

Пийте достатньо води.

Норма рідини в день для дорослої людини — 4% від загальної маси тіла, але орієнтуйтеся на свою спрагу. Обирайте напої, які не містять багато калорій.

Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує. Однак якщо ви все-таки не можете відмовитись від спиртних напоїв, пийте більше води (склянку після кожного келиху алкогольного напою), уникайте соків та газованих напоїв.

Не займайтесь самолікуванням.

Завдяки рекламі свята асоціюються з прийомом препаратів, що начебто полегшують травлення. Однак переважна більшість подібних препаратів не входить до переліку засобів доказової медицини, і може нашкодити. 

Перед прийомом будь-яких медикаментів порадьтесь з лікарем! Замість сумнівних препаратів — вийдіть на прогулянку. У свята і у будні намагайтесь більше рухатись. Займайтесь фізичними вправами щодня – не зважаючи на погоду, настрій чи список справ на день.

Будьте здорові!

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024