Як в Україні лікують пацієнтів із COVID-19 в умовах війни

19 Квітня 2022, 13:05
Коронавірус в Україні 1550
Коронавірус в Україні

Активні воєнні дії відсунули питання пандемії COVID-19 на другий план. Та попри те, що ми майже перестали згадувати про коронавірус — він не зник. 

Українці продовжують хворіти на коронавірусну хворобу і потребують діагностики та лікування симптомів хвороби. Тому в Нацслужбі здоров'я розповідають про маршрут пацієнта, який захворів на COVID-19 під час війни.

Якщо ви були змушені переїхати в інший, більш безпечний регіон України, то ви можете розраховувати на безоплатне лікування у медичних закладах. Немає різниці, чи є у вас декларація з лікарем, чи ні. Це стосується всієї медичної допомоги, зокрема, допомоги при COVID-19.

При перших симптомах коронавірусної хвороби, зверніться до лікаря, з яким уклали декларацію. Звісно, якщо у вас є така можливість і ви зберегли контакт з лікарем попри переїзд.

Якщо у вас немає зв’язку з вашим лікарем, ви можете звернутися до будь-якого центру надання первинної медичної допомоги за місцем перебування. Незалежно від того, чи є у вас декларація і в якому місці ви перебуваєте. Укладати нову декларацію не потрібно.

Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18 год. Більш детально про роботу контакт-центру можна прочитати за посиланням: https://bit.ly/3LFPycn.

У сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна отримати консультації щодо лікування легкої форми COVID-19. А пацієнти із підозрою на коронавірусну хворобу можуть пройти тестування. Якщо у медичному закладі наявні тести швидкі тести на антиген.

Пацієнтам із легкою та середньою тяжкістю захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікуватися в амбулаторних умовах. Рішення про лікування в амбулаторних умовах приймає лікар первинної медичної допомоги після огляду пацієнта.

Якщо у пацієнта різко погіршився стан здоров’я чи з’явились симптоми, котрі загрожують життю, потрібно телефонувати 103. За зверненням по телефону лікар центру екстреної медичної допомоги консультує пацієнтів із питань коронавірусної хвороби цілодобово.

За потреби бригада швидкої приїжджає на виклик до пацієнта. Якщо є необхідність, людину транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів із коронавірусом. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці.

У закладі, визначеному для госпіталізації пацієнтів із коронавірусом, пацієнту також нададуть усю необхідну допомогу та ліки, котрі вказані в затвердженому протоколі лікування COVID-19 та Нацпереліку.

У перелік безоплатної допомоги пацієнтам з коронавірусом у стаціонарі входять необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, медична допомога, киснева підтримка, інтенсивна терапія, медикаментозна терапія та знеболення за потреби.

Для профілактики захворювання слід дотримуватися стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки, або обробляйте дезінфекційними засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою;
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку, нежить і кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря;

Вакцинація проти COVID-19 запобігає тяжкому перебігу хвороби і рятує життя!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024