«З препаратами проблем немає»: Ляшко розповів про ситуацію з ліками в Україні

18 Квітня 2022, 11:47
Чи вистачає ліків в Україні 402
Чи вистачає ліків в Україні

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні з'явилися проблеми з ліками в аптеках. Однак, як запевнив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, мова йде не про відсутність ліків, а про проблеми з їх доставкою саме до аптек.

Як розказав Ляшко в інтерв'ю з Аллою Мазур, на сьогодні черг в аптеках немає, як і проблем з препаратами на території України, пише УНІАН.

 

«Навіть якщо певний склад був розбомблений, ми встигли зробити те, що повинні були зробити – ми розпорошили лікарські препарати по різних складах. Тому такої критичної ситуації, коли виведено з ладу один склад, і це вплинуло на забезпеченість – це не так», – заявив Ляшко.

Однак проблема залишається, як доставити ліки до аптек.

«Проблема більше в логістиці. З довезенням тяжко, бо є бойові дії, зруйновані мости, не вийшли певні працівники, блокпости», – розповів Ляшко.

За його даними, якщо раніше за один день можна було доставити ліки в одну чи навіть дві області, то тепер на одну область доводиться витрачати по два – три дні. Саме це і впливає на те, чи встигають аптеки оновити асортимент ліків.

За словами Ляшка, причин для зникнення ліків з аптек було декілька:

  • люди масово кинулися купувати необхідні ліки в перший день війни. І на деякі ліки на п'ятий день було вибрано тримісячний запас, який був в аптеках.
  • аптеки в себе формують цей тримісячний запас ліків, а під час бойових дій частина з них закрилася. Відтак і необхідні ліки були виведенні з обігу. А через проблеми з логістикою доставити нові ліки в інші аптеки зайняло багато часу.

Зараз МОЗ працює над тим, щоб забезпечувати необхідним ліками ті міста та села, які звільнили з російської окупації.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024