Війна і діти: як вберегти свою дитину від смертельних інфекційних хвороб

14 Квітня 2022, 14:53
Як вберегти свою дитину від смертельних інфекційних хвороб 1407
Як вберегти свою дитину від смертельних інфекційних хвороб

Великі скупчення людей, відсутність доступу до чистої води та умов для дотримання правил особистої гігієни спричиняють швидке поширення інфекційних захворювань серед дітей та дорослих.

 Кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці. Такі інфекційні захворювання, як кір, краснуха, поліомієліт, дифтерія, хіб-інфекція, туберкульоз, кашлюк, правець, гепатит B, епідемічний паротит, можуть швидко поширюватись та загрожувати вашій дитині, повідомляють у ЮНІСЕФ.

В цьому розділі зібрана важлива інформація щодо щеплень як засобу збереження здоров’я і життя людини. 

Як вберегти свою дитину від смертельних інфекційних хвороб

Єдиний спосіб захиститися від цих інфекційних захворювань та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – щеплення дітей та дорослих.

Важливо не відкладати щеплення новонароджених. Якщо у медичному закладі, де народилася дитина, є вакцини від гепатиту B, туберкульозу (БЦЖ), зробіть щеплення одразу. У жодному разі не відкладайте вакцинацію: доступ до вакцин може ускладнитися в будь-який момент. 

Якщо в закладі, де народилась дитина, немає вакцин, дізнайтеся, чи є вони в амбулаторіях або поліклініках, куди ви можете безпечно дістатися, і зробіть щеплення від гепатиту B та туберкульозу (БЦЖ) якомога скоріше.

Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи не має їх взагалі, надолужте графік за першої ж можливості, враховуючи надзвичайну ситуацію в Україні. Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безплатно. 

Якщо у вас є доступ до вакцин, що не входять до національного календаря щеплень України, за змоги зробіть щеплення якомога скоріше — це важливий захист. Наприклад, від ротавірусу (з 6 до 24 тижнів), пневмококової інфекції (з 6 тижнів), грипу (з 6 місяців), вітрянки. 

Якщо пересуватися містом небезпечно, відкладіть вакцинацію – приїдете до медичного закладу щойно це стане безпечно. 

Якщо ви з новонародженою дитиною переїхали у безпечніший регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці, вам нададуть послугу з вакцинації. 

Якщо ви виїхали за кордон, вам запропонують вакцинуватися – не відмовляйтеся та не відкладайте таку можливість. 

У більшості випадків недоношені діти (що народилися до 37 тижнів вагітності), незалежно від ваги при народженні, повинні бути щеплені в такому ж віці і за тим самим графіком вакцинації, що і доношені діти.

Вакцинацію від гепатиту В слід починати коли дитина досягне ваги у 2 кілограми  або віку в 1 місяць.

Починаючи з двох місяців, дитина має отримати щеплення від дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, хіб-інфекції та інших, наприклад, пневмококу, ротавірусу та менінгококу. Інакше ми залишаємо крихіток вразливими до хвороб. 

Важливо пам’ятати

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати всі щеплення проти цієї інфекції з початку. Разом із лікарем складіть графік наступних щеплень. 

Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило, яким слід користуватися в цьому випадку: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. 

Напередодні російського вторгнення в Україні був зареєстрований спалах поліо — небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини ІПВ. 

У 2022 році є ризик спалаху кору. Подбайте про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит). 

При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад під час хірургічних втручань чи при переливанні крові). Подбайте про те, щоб дитина мала три дози вакцини від гепатиту та всі щеплення від правцю за календарем вакцинації. 

Просимо робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захистити дитину від кількох захворювань одразу. 

Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу. 

Немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024