У Нововолинській лікарні вперше вилучили донорські нирки та врятували життя двом пацієнтам

09 Квітня 2022, 11:45
У Нововолинській лікарні вперше вилучили донорські нирки та врятували життя двом пацієнтам 806
У Нововолинській лікарні вперше вилучили донорські нирки та врятували життя двом пацієнтам

Завдяки плідній співпраці Нововолинської лікарні та Першого територіального медичного об'єднання міста Львова пацієнтка стала донором й змогла врятувати два життя.

Про це йдеться на сторінці Нововолинської лікарні у фейсбуці. 

Трансплантологи Першого територіального медичного об’єднання спільно з хірургами КНП «НЦМЛ» вилучили нирки, одразу транспортували до Львова та успішно пересадили двом пацієнтам.

Мешканка Нововолинська змогла врятувати життя 52-річній жінці з Мукачева та 48-річному чоловіку з Волині. Відтепер вони мають змогу повноцінно жити.
Для Нововолинської лікарні це перший досвід трансплантації.
64-річна жінка поступила в НЦМЛ у непритомному стані з діагнозом геморагічний інсульт. Медики зрозуміли, що шансів на життя немає.
Трансплант-координатор повідомляє, що життя обірвано та фіксують смерть мозку, але є можливість вилучити здорові органи жінки.

Смерть мозку означає, що «життя» в людині підтримують лише апарати життєзабезпечення. Відімкнуть їх і серце зупиниться відразу, не відімкнуть – може битися кілька годин чи діб. Не більше.

Трансплант-координатор йде до родичів пацієнтки, з якими відбувається непроста розмова. Непросте рішення та години роздумів родичів, котрі таки дали згоду на вилучення донорських нирок.
Знову консиліум та клопітка і швидка співпраця з львівськими медиками, котрі приїхали, взяли всі необхідні аналізи та відвезли у Львів. У цей час анестезіологи Нововолинської лікарні вели постійний контроль та підтримка життєдіяльності пацієнтки. Коли ж зрозуміли, що часу обмаль – швидко в операційну.
Вздовж коридору, по обидві стіни, стали лікарі та медсестри – це «коридор пошани».
На операційному столі ще раз схилили голову у хвилині мовчання – віддали шану донору та його родині.
Нирки у спеціальному боксі доставили в Перше Львівське територіальне медичне об’єднання та пересадили пацієнтам.
Увесь час медики працювали під звуки сирен та повідомлення про вибухи на заході України. Доки російські окупанти забирають життя, лікарі продовжують їх рятувати.

І не лише лікарі, а й люди. Люди з великими серцями, які могли прийняти таке благородне рішення!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024