У МОЗ врегулювали надання первинної медичної допомоги переселенцям

30 Березня 2022, 12:27
Медична допомога переселенцям 1329
Медична допомога переселенцям

Громадянин зі статусом внутрішньо переміщеної особи може бути прийнятий у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Про це йдеться на сайті МОЗ України. 

Так, Міністерство охорони здоров’я України наказом  від 17.03.2022 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» врегулювало питання надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану. Це стосується тих осіб, які переїхали чи вимушено змінили місце проживання. 

Відповідно до наказу, громадянин зі статусом внутрішньо переміщеної особи, може бути прийнятий у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування. Всі надавачі медичних послуг зобов’язані надавати медичні послуги всім особам, які до них звертаються за місцем знаходження. 

Відтепер надавачі першої медичної допомоги (ПМД) повинні забезпечити: 

  • ведення обліку переміщених осіб, які звертаються для отримання первинної медичної допомоги;
  • надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб; 
  • проведення вакцинації відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень. 

Разом із тим, надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у невідкладному стані, а також проведення їм та їхнім дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. 

Тобто у визначених випадках надавачі медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, не мають права наполягати на необхідності подання їм декларації.

Цей наказ діє на період дії воєнного стану на всій території України. Інші накази Міністерства охорони здоров’я України на цей час діють в частині, що не суперечить даному наказу. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024