У Волинському національному університеті готують мазі для військових: потрібні препарати

28 Березня 2022, 10:19
У Волинському національному університеті готують мазі для військових 4455
У Волинському національному університеті готують мазі для військових

Кожен з нас з початком військового вторгнення росії в Україну обрав свій фронт боротьби із окупантами: хтось воює, хтось забезпечує військових та населення, де тривають бойові дії, гуманітарною та військовою допомогою, хтось – ліками.

На факультеті хімії та фармації Волинського національного університету – своя сфера допомоги: тут розгорнули виготовлення лікувальних мазей на основі натуральних інгредієнтів для бійців. До їх виготовлення долучилася працівники декількох кафедр – лаборанти, старші викладачі, доценти, завідувачі кафедрами, декани: хтось приймав сировину, хтось – мив баночки, хтось – займався виготовленням та фасуванням.

На початку, як розповідає доцентка, кандидатка фармацевтичних наук, керівниця виробництва Катерина Сметаніна, планувалося робити вісім мазей на основі алое (каланхое), ромашки, календули, обліпихи, подорожника і живокосту. Ці трави, за її словами, є визнані офіційно як лікарська сировина. Ці трави, а також іншу сировину, беруть в аптечній мережі, адже вони є сертифікованою продукцією та відповідають усім стандартам якості. Ту сировину, яку приносять люди, обробляють відповідно до норм (пересушують, перемивають, оглядають на наявність/відсутність шкідників, екстрагують при потребі – роблять настоянки чи екстракти).

На факультеті хімії та фармації зазначають, що мазі із готової сировини можна зробити за 2-3 години, якщо ж із «домашньої» – в середньому йде два тижні на виготовлення продукту.

Тепер же асортимент медикаментів розширився, поповнившись тисячолисником (деревій), коренем лопуха, кропивою, мятою, мелісою, живокостом, живицею. Тому потреба для фармацевтів університету – саме в цій сировині, адже з живиці тут роблять мазі, які допомагають при тромбофлебітах, варикозах та інших хворобах судин та вен, на основі живокосту – мазі, які помічні при артритах, артрозах, ревматичних болях.

«Вже місяць наші військові воюють, умовно кажучи, не скидаючи берців, сидять в холодних окопах, звідси – загострюються запальні процеси суглобів, кров’яної системи, - каже Катерина Сметаніна. - З’являються тріщини на ступнях, дерматити з гнійними ураженнями, грибкові інфекції. Протигрибкові препарати ми робимо і з натуральної сировини, і з хімічних інгредієнтів. З натуральної сировини потребуємо чистотілу, фенхелю, деревію, живиці. З хімічних складників потребуємо цинкоокис, саліцилова кислота, стрептоцидова мазь, вазелін».

Загалом же у лабораторії на факультеті використовують понад 500 інгредієнтів, з яких компонують лікувальні мазі, адже в одну мазь, аби вона була корисною та ефективною, треба додавати 4-5 лікарських трав.

На сьогодні факультет не має можливості замовляти більшість компонентів (складові для мазевих основ) у виробників, оскільки дехто з них чи то призупинив роботу через воєнні дії, інші – через погану логістику. Тому наразі фармацевти потребують вазеліну, парафіну, ламерину безводного, віск білий та жовтий, олія вазелінова, лимонна, молочна, саліцилова кислота та інші препарати.

Тобто для виготовлення мазей використовують тільки ті препарати, які дозволені в офіційній медицині, в тому числі віск бджолиний, прополіс, мед, жир тваринний, які, звісно ж, обробляються відповідно до стандартів. Активно використовують олії рослинні (персикова, абрикосова, мигдальна, кунжутна, лляна). Зважаючи на те, що більшість із них – дуже дорогі, дозволяється використовувати й оливкову та соняшникову олії (рафіновані). Тому на даному етапі виникає потреба і в оліях.

За ці тижні кількість видів мазей, що виготовляють на факультеті хімії та фармації, зросла з 8 до 36, а з цього тижня планують ще більше розширити їх спектр, адже у бійців нагальна потреба у препаратах ревматичних, тромбофлебітних.

В день фармацевти університету відправляють на передову та на замовлення по 10 коробок препаратів різноманітних видів. Йдуть вантажі в Київську, Харківську, Миколаївську, Чернігівську, Сумську області.

Сьогодні активно допомагає фармацевтам університету мережа аптек «Волиньфармпостач», яка відпускає сировину за собівартістю.

«Нещодавно нам доставили сім мішків лаванди. Наші дівчата шиють спеціальні мішечки, в яких будемо вкладати цю лаванду. Як відомо, вона має заспокійливу дію та нормалізує сон. Також з лаванди будемо робити ефірну олію та трав’яні чаї. Дякувати Богу, є люди, яким не байдуже, що робиться у нашій країні, чим можуть, допомагають нам. Ми ж, своєю чергою, намагаємося виготовляти препарати у максимально короткі терміни. Тому нам дуже потрібні усі компоненти для мазей», – розповідає Катерина Сметаніна.

Тому у Волинському національному університеті просять тих, хто має лікарські трави (живокіст, деревій, звіробій, живиця, дуб, лопух, кропива, м’ята, меліса, хміль), або ж лікарські засоби (вазелін, гліцерин, мазь цинку окису, саліцилова мазь, гіоксизин, фурацилін, настоянка прополісу, дитячий крем (найдешевший), а також віск, прополіс, смалець несолений і олія рафінована (соняшникова, оливкова) – просять поділитися для того, аби нашим бійцям зробити якісні та корисні ліки.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024