Як допомогти людині, яка пережила полон чи облогу: поради психологів

24 Березня 2022, 15:13
Як допомогти людині, яка пережила полог чи облогу 1675
Як допомогти людині, яка пережила полог чи облогу

Щоб полегшити повернення до нормального життя людей, які перебували у полоні або облозі, їхнім родичам і знайомим рекомендують дотримуватися певних правил.

Про це пише УНІАН.

Варто скористатися такими порадами:

- Не можна вдавати, що нічого не сталося, але не слід і докучати розпитуваннями.

- Не слід намагатися швидко перевести увагу потерпілого на щось інше. Людина має усвідомлювати, що з нею справді щось сталося, має висловити свою реакцію.

- Якщо людина каже, що вона у повному порядку, це може означати, що нерозв’язана психологічна проблема поглиблюється і потім обов'язково проявиться знову.

- Не заважайте виговоритися. Не треба зупиняти, навіть якщо людина знову й знову розповідає свою історію по черзі усім членам сім'ї і знайомим по кілька разів.

- Під час розповіді заохочуйте висловлювання почуттів. Якщо оповідач починає плакати – не зупиняйте його, дайте виплакатися. Буде доречним обійняти людину, дати їй фізично відчути, що поряд з нею – близькі люди.

- Чоловіки в таких випадках часто виражають свою реакцію у вигляді гніву. Не заважайте виплеснути його. Дуже корисно, якщо людина жестикулює, тупає ногами тощо.

- Не можна надовго залишати потерпілого самого, дозволяючи йому замикатися в собі.

Якщо ви бачите, що стан близької людини дуже нестабільний або погіршується, ініціюйте звернення до спеціаліста. Щоб отримати безплатну конфіденційну онлайн-консультацію психолога або психотерапевта, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024