Через що з'являється геморой

20 Березня 2022, 16:00
Геморой 644
Геморой

Гіппократ вважав, що причина геморою – накопичення слизу у венах тазу. Сучасна медицина знає про розвиток захворювання набагато більше: вся річ у гемороїдальних венах, сплетіння яких розташоване в області прямої кишки. У силу тих чи інших факторів стінки вен варикозно розширюються з утворенням вузлів, які формують основну симптоматику захворювання. Але це наслідки, до яких призводять причини геморою, адже варикозне розширення гемороїдальних вен не виникає саме по собі.

Чинники ризику розвитку геморою

Існує думка, що головна причина захворювання – генетично обумовлена ​​слабкість венозних стінок [1]. Коли вони переповнюються кров'ю, то витримують і розширюються, утворюючи вузли.

До розвитку венозного повнокров'я можуть призводити різні причини:

1. Сидячий спосіб життя. Геморой часто розвивається у чоловіків і жінок, які щодня по кілька годин водять автомобіль.

2. Вагітність та пологи – причини появи геморою у жінок. Матка з плодом тиснуть на малий таз, порушують відтік крові та викликають переповнення гемороїдальних вен.

3. Хронічні запори. Щільні калові маси тиснуть на стінку прямої кишки і теж заважають відтоку крові.

Це три найчастіші причини, що призводять до симптоматики геморою: свербіж, біль та дискомфорт у ділянці заднього проходу, випадання вузлів та виділення крові із задньопрохідного отвору. Вони, як правило, відзначаються у людей, які самостійно виявили у себе симптоми захворювання та звернулися за медичною допомогою.

Однак буває і так, що діагностувати геморой доводиться у тих, хто мало сидить, у жінок, що не народжували, і у людей з налагодженим травленням.

У разі причини захворювання встановити непросто. Потрібно звертати увагу на інші ситуації, через що геморой може заявити про себе:

· Вживання спиртного. Алкоголь призводить до повнокровності венозного русла.

· Звичка тужитися під час походу в туалет по-великому [2]. Приводить до підвищення тиску в черевній порожнині та гемороїдальному сплетенні.

· Вживання спецій, гострої їжі. Це спірний фактор, який призводить не так до розвитку геморою, як до того, що захворювання заявляє про себе вже на I-II стадії. Екстрактивні речовини перцю та спецій подразнюють стінку прямої кишки та слизову оболонку анального отвору. Виникає запалення, яке охоче залучаються гемороїдальні вузли.

Тобто від чого з'являється геморой – медикам відомо. З огляду на причини складаються і заходи щодо лікування захворювання. Лінія препаратів Реліф® допомагає зменшити кровонаповнення гемороїдальних вен, зняти запалення та зупинити виділення крові.

1. Pata, Francesco та ін. «Anatomy, Physiology and Pathophysiology of Haemorrhoids». Reviews on recent clinical trials vol. 16,1 (2021): 75-80.

2. Peery, Anne F та ін. «Ріск Factors for Hemorrhoids on Screening Colonoscopy», PloS one vol. 10,9 e0139100. 25 Sep. 2015 року.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024