Волинь пасе задніх за темпами вакцинації від поліомієліту в умовах війни

17 Березня 2022, 10:05
Вакцинація від поліомієліту 800
Вакцинація від поліомієліту

З початку наступу ворожих військ росії наша медична система більшості спрямована на допомогу захисникам Збройних сил України. 

Проте  робота з подолання спалаху в областях триває в міру можливості, повідомляє Центр громадського здоров'я. 

Моніторинг за випадками гострого в’ялого паралічу ГПВ триває. Епідеміологічне розслідування та своєчасність обстеження випадків складає 100%. Лабораторії отримані зразки заморожують для подальшого збереження. У кожній області продовжують вакцинувати.  

Станом на 11 березня 2022 року, захист отримали 51 345 дітей віком від 6 місяців до 6 років (1 або 2 дози ІПВ). З них 26 194 отримали 1 дозу (29%) та 25 151 отримали другу дозу (45%). Деякі регіони розпочали кампанію в січні.

Найвищі показники охоплення в таких областях: 

  • Дніпропетровській (100%),
  • Кіровоградській (54%),
  • Луганській (46%), 
  • Вінницькій (45%), областях. 

Найнижчі показники у Львівській (26%), Київській (28%), Сумська (29%), Черкаській (29%), Запорізькій (30%),  Волинській (30%),  областях. 

Всього на першому етапі заплановано щепити 144 тис. дітей. Наразі виконано 36% від плану. 

Просимо батьків звернутися до свого сімейного лікаря та перевірити статус щеплень вашої дитини згідно з Календарем. У разі потреби, запланувати надолужити пропущені щеплення. Вакцина ІПВ дає індивідуальний захист, а значить збереже ваших дітей від можливого інфікування. 

Нагадаємо, у жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2) та має параліч. 

Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, з 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліо.

На першому етапі запрошують тих дітей, котрі пропустили одне з перших щеплень (у 2 та 4 місяці) згідно з Календарем профілактичних щеплень або не отримали їх зовсім. Щеплять інактивованою вакциною (ін’єкціями). 

Державним коштом закуплено вакцину виробництва «Імовак Поліо» (виробництва Санофі Пастер, Франція), яка безпечна, ефективна, прекваліфікована ВООЗ і захищає від всіх типів поліовірусу. Вакцина, яка потрібна для цього етапу, вже розподілена по регіонах. Відповідний наказ МОЗ був затверджений 26 січня 2022 року. Батьки можуть безоплатно щепити нею дитину в державних закладах охорони здоров’я.

Поліомієліт (поліо) — це небезпечне інфекційне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина може інфікуватися. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього вірус розмножується в кишківнику. Вірус може жити в слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі.

Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Але його поширенню можна запобігти завдяки щепленням: 

  • 2, 4 вакциною ІПВ;
  • 6, 18 місяців, 6 і 14 років вакциною ОПВ.

 Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024