Посттравматичний стресовий розлад у військових: симптоми і прояви

12 Березня 2022, 13:50
Посттравматичний стресовий синдром 1794
Посттравматичний стресовий синдром

Під час війни і тривалої постійної загрози тероризму українські військові відчувають вкрай інтенсивні емоції. Неспокій, гнів і смуток, характерні для більшості людей, є здоровою і нормальною реакцією на бойові події. 

Але деякі військові можуть мати значно глибші реакції на бойові дії, повідомляють у Центрі громадського здоров'я.

Тривалість перебування в зоні бойових дій створює більший ризик розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР), на розвиток якого впливає:

  • застосування військовослужбовцем зброї з летальними наслідками навіть для ворога;
  • якщо військовослужбовець був свідком загибелі побратимів і мирного населення.

У багатьох військовослужбовців після першого перебування в зоні бойових дій можуть спостерігатися такі симптоми бойової травми:

  • депресії та депресивні реакції;
  • тривоги або гострі реакції на бойовий стрес і травму;
  • генералізований тривожний розлад.

Ризик їх появи стосується більш молодих військовослужбовців, віком 18-24 роки, у котрих виявлено симптоми депресії або у яких були проблеми з алкоголем.

Перелічені вище симптоми потребують допомоги фахівців – психологів, психіатрів, психотерапевтів, оскільки можуть спричинити розвиток посттравматичного стресового розладу – ПТСР.

Деякі важливі типові симптоми розвитку ПТСР:

  • надмірний контроль: компульсивне перевіряння дверей, вікон, транспортних засобів, з метою переконатися, що вони в безпеці. Цей симптом може бути пов’язаний з більшим ризиком розвитку ПТСР;
  • надмірні та домінуючі переживання військовослужбовців за своїх близьких – батьків або дітей, подружжя.

Симптоми ПТСР розвиваються приблизно у 12-20% військовослужбовців, котрі перенесли бойову травму, але не звернулися за психологічною допомогою через побоювання зневаги за прояви слабкості, боягузтва, загрозу військовій кар’єрі. Насправді, вкрай важливо визнати проблему та отримати кваліфіковану допомогу і в жодному разі не дорікати собі за це.

Кожна людина має право на емоційні переживання, тому звернення за психологічною допомогою — це найкраще рішення і для постраждалого, і для його близьких.

Читайте також: У МОЗ нагадали, що робити в разі хімічної атаки або аварії на хімпідприємстві

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024