Чому варто дотримуватися графіку щеплень в умовах воєнних дій

11 Березня 2022, 13:10
Вакцинація 1014
Вакцинація

Великі скупчення людей, обмежений доступ до чистої води та умов для дотримання правил особистої гігієни спричиняють  швидке розповсюдження інфекційних захворювань серед дітей та дорослих. 

У деяких західних областях нижчий рівень рутинних щеплень, ніж в Україні загалом. Наприкінці 2021 року був зафіксований спалах поліомієліту із підтвердженими випадками паралічу у Закарпатській та Рівненській областях, повідомляють у Волинському обласному центрі КПХ МОЗ України. 

Саме тому кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці.

Такі інфекційні захворювання, як кір, краснуха, поліомієліт, дифтерія, хіб-інфекція, туберкульоз, кашлюк, правець, гепатит B, епідемічний паротит, можуть швидко поширюватись та загрожувати вашій дитині.

Єдиний спосіб захиститися від цих інфекцій та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – щеплення.

Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи немає їх взагалі, надолужте за першої ж можливості. Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безкоштовно.

Важливо не відкладати щеплення новонароджених. Якщо у медичному закладі, де народилася дитина, є вакцини від гепатиту В, туберкульозу (БЦЖ), зробіть щеплення одразу. У жодному разі не відкладайте вакцинацію: доступ до вакцин може ускладнитися у будь-який момент.

Якщо у закладі, де народилась дитина, немає вакцин, дізнайтеся, чи є вони в амбулаторіях чи поліклініках, куди ви можете безпечно дістатися, і зробіть щеплення від гепатиту В та туберкульозу (БЦЖ) якомога скоріше.

Якщо у вас є доступ до вакцин, що не входять до національного календаря щеплень України, за змоги зробіть ці щеплення якомога скоріше — це важливий захист. Наприклад, від ротавірусу (з 6 до 24 тижнів), пневмококової інфекції (з 6 тижнів), грипу (з 6 місяців).

Як діяти в умовах воєнних дій?

Ваша безпека та безпека вашої дитини — пріоритет. Якщо пересуватися містом чи селом небезпечно, відкладіть щеплення  — приїдете до медичного закладу, щойно це стане  безпечнішим.

Якщо ви з дитиною переїхали у безпечніший регіон, активно шукайте, де можна вакцинуватися на новому місці, вам нададуть послугу з вакцинації.

Якщо ви виїхали за кордон і вам запропонують вакцинуватися — не відмовляйтеся та не відкладайте таку можливість.

Важливо пам’ятати!

  • Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати всі щеплення проти цієї інфекції з початку. Разом із лікарем складіть графік наступних щеплень.
  • Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило, яким слід користуватися в цьому випадку: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності.
  • Кілька вакцин можна вводити в один день, це звичайна міжнародна практика.
  • Застосування саме багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій.
  • Немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.
  • Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад бронхіальна астма, діабет), це не протипоказання до щеплення! Навпаки, ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.

 Читайте також: МОЗ просить 209 виробників лікарських засобів припинити співпраці з росією

Вакцинація немовлят БЦЖ в умовах війни

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024