В Україні продовжать на два тижні кампанію зі щеплення від поліомієліту

22 Лютого 2022, 15:35
Вакцинація дітей від поліомієліту 589
Вакцинація дітей від поліомієліту

Кампанію зі щеплення проти поліомієліту дітей віком від 6 місяців до 6 років, які мають порушення Національного календаря, продовжать щонайменше на два тижні.

Перший етап кампанії розпочався 1 лютого цього року. Упродовж трьох тижнів планували щепити 144 тисяч дітей, повідомляють у пресслужбі МОЗ. 

Станом на 18 лютого щеплення отримали 40 026 дітей, що становить майже 28% від запланованої кількості. За даними Центру громадського здоров’я, найвищі показники охоплення щепленнями в Дніпропетровській (92%), Кіровоградській (42%), Вінницькій (41%) та Луганській (41%) областях. Найнижчі – у Полтавській (22%), Черкаській (22%), Київській (22%), Сумській (22%), Запорізькій (22%) та Львівській (19%) областях. 

«Темпи вакцинації залишаються недостатніми. Водночас високе охоплення щепленнями на першому етапі — ключова складова для подолання спалаху поліомієліту. Сьогодні діти, які не мають всіх необхідних щеплень проти поліо, у небезпеці. Проте результати перших трьох тижнів кампанії довели, що потрібен додатковий час на завершення кампанії форсованої імунізації», – заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, є низка додаткових факторів, які впливають на ефективність цієї кампанії: велика кількість неохочих вакцинуватися (у т.ч. ромське населення, представники деяких релігійних об'єднань та ін.); значне навантаження на медичну систему через COVID-19 під час проведення кампанії, адже раунд збігався у часі з піковими рівнями захворюваності на коронавірусну інфекцію; деякі неточності в мікроплануванні на попередньому етапі тощо.

«Наше завдання – виявити якомога більше дітей, які мають порушення Національного календаря щеплень, або не мають їх взагалі, і вакцинувати. Адже тільки це допоможе нам здолати поліомієліт – страшну хворобу, яка повернулася в Україну», – додав головний санлікар.

Кампанію зі щеплення проти поліомієліту розпочали у відповідь на повернення вірусу в Україну. Вона відбувається у два етапи:

  • Етап 1. Кампанія щеплення інактивованою поліовакциною (ІПВ) дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень.  

  • Етап 2. Щеплення оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря.

Рішення про початок другого етапу має бути прийняте лише після успішного завершення першого етапу кампанії.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Читайте також: На Волині від поліомієліту вакцинували лише 24% дітей від запланованого

Закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей. Якщо ваша дитина не має достатньої кількості щеплень відповідно до віку, якомога швидше зверніться до сімейного лікаря чи педіатра.

Читайте також: Вакцинація дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024