Про що свідчить біль у горлі та як його лікувати: роз'яснення ковельської лікарки

20 Лютого 2022, 12:44
Лікарка Надія Боярчук 468
Лікарка Надія Боярчук

Біль у горлі може бути симптомом понад десяти різних захворювань.

Про що може свідчити біль у горлі і як від нього рятуватися, розповідає на фейсбук-сторінці Ковельського МТМО лікарка загальної практики сімейної медицини Центру ПМСД Ковельського МТМО Надія Боярчук.

У більшості випадків біль у горлі спровокована вірусними інфекціями. Варто зазначити, що біль у горлі – це не першочерговий симптом коронавірусної хвороби. Зазвичай, він проявляється після температури та кашлю.

Викликати біль у горлі можуть і бактеріальні інфекції. До них відносять фарингіт та гострий тонзиліт. Найпоширеніший прояв – це ангіна, що викликана бактеріями стрептококу групи А.

Чинником болю в горлі може бути алергія. Коли імунна система реагує на пилок, траву, шерсть домашніх тварин, вона виділяє хімічні речовини, які викликають закладеність носа, сльозотечу, чхання і подразнення горла 

Сухе повітря часто стає причиною болю в горлі. Особливо це стосується зимового періоду, коли працюють обігрівачі.

Постійний біль у горлі може бути наслідком недолікованого або неправильного лікування гострого процесу захворювання – вірусного або бактеріального. Можуть бути й хронічні процеси, які відбуваються в організмі (наприклад, стан після видалення піднебінних мигдаликів, ВІЛ-СНІД).

Іншою передумовою хронічного болю у горлі можуть бути проблеми зі шлунком – гастроезофагальний рефлюкс, при якому через недостатність м’язового апарата травного тракту і підвищеної кислотності в глотку періодично потрапляє кислота, яка повинна міститися в шлунку і брати участь у травленні. При потраплянні на слизову оболонку горла кислота знищує захисний шар слизу, і як результат, виникають неприємні першіння і біль.

До постійного болю в горлі призводять проблеми зі щитовидною залозою, запалення лімфатичних вузлів шиї.

Насправді причин багато і визначити їх можна, тільки звернувшись до лікаря.

Що робити, коли традиційне лікування льодяниками та аерозолями не допомагає? Коли потрібно приймати антибіотики і чи потрібно це взагалі

У більшості випадків при лікуванні горла не потрібно вживати антибіотики.  Антибіотики не лікують вірусні інфекції, а впливають лише на бактерії. Тому при болі в горлі вони можуть знадобитися для лікуванні ангіни.  Приймати антибіотики для лікування горла варто лише за рекомендацією лікаря.

Приймаючи їх безконтрольно, ризикуєте собі нашкодити, адже це може викликати неприємні побічні ефекти, наприклад, алергічні реакції – висипки, почервоніння на тілі тощо.

Болі в горлі, викликані вірусною інфекцією, зазвичай проходять самостійно протягом двох-семи днів. Проте деякі причини болю в горлі все ж вимагають лікування.

Читайте також: В обласній інфекційній лікарні залишили півторарічну дівчинку

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024