На Волині більше тисячі дітей вакцинували проти поліомієліту

19 Лютого 2022, 16:10
поліомієліт 516
поліомієліт

На Волині більше тисячі дітей, отримали щеплення в ході кампанії з імунізації проти поліомієліту упродовж трьох тижнів.

У відсотковому еквіваленті це становить 1074 (19,6% плану).  Щодо районів, то найвищий показник у Ковельському – 29%, у Володимир-Волинському – 24%, Камінь-Каширському – 14%, Луцькому – 13%, у місті Луцьку – 26%. Про це інформує  ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ» та сайт МОЗ України.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжують співпрацю з медиками, освітянами, представниками влади, релігійними громадами, а також із батьками, щоб залучити дітей до імунізації.

Читайте також: Вакцинація дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

Зокрема, керівник Камінь-Каширського районного відділу на сесії районної ради  інформував про важливість імунізації проти поліомієліту. Про це йшлося і на зустрічах з медичними працівниками  ЦПМСД Любешівської селищної ради, а також Мар’янівської АЗПСМ. Окрім того, лікарі-епідеміологи продовжують роз’яснювальну роботу з батьками-відмовниками.

Усі ці заходи спрямовані на залучення до імунізації проти поліо дітей від 6 місяців до 6 років, котрі мають порушення Календаря щеплень.  Невакциновані діти цього віку найбільш вразливі до захворювання, що може загрожувати каліцтвами і смертю.

Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Проте його поширенню можна запобігти завдяки щепленням: 

  • у 2 і 4 місяці життя дитини вакциною ІПВ (ін’єкції)
  • у 6, 18 місяців, 6 і 14 років вакциною ОПВ (краплі).

Закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своєї дитини і зробити пропущені щеплення. Адже тільки так можна захистити її від вкрай небезпечної хвороби — поліомієліту і його наслідків.

Довідково

Поліомієліт — це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Потрапляючи в організм через брудні руки і рот, він може переміститися з кишківника і вразити центральну нервову систему. Це призводить до розвитку паралічу.

У   70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

 Якщо дитина не вакцинована, то у неї великий ризик інфікуватися. Тому будьте відповідальні та дослухайтеся до порад лікаря.

Альтернативи щепленню немає, адже ліків не існує. Усі вакцини проти поліомієліту безпечні та ефективні. Ви можете щепити дитину безоплатно в закладах охорони здоров’я.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024