На Волині 40% нещеплених від поліовірусу дітей – через відмову батьків

14 Лютого 2022, 12:23
На Волині 40% нещеплених від поліовірусу дітей – через відмову батьків 484
На Волині 40% нещеплених від поліовірусу дітей – через відмову батьків

На Волині майже 5,5 тисяч дітей віком від 6 місяців до 6 років не отримали необхідної кількості доз, передбачених Національним календарем щеплень.

 Із них близько 40% – це малюки, батьки яких відмовляються від щеплень проти поліомієліту, йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Тому працівники структурних підрозділів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб відвідують відмовників. Їм роз’яснюють, що для  нещепленої дитини існує ризик захворіти на поліомієліт. Ця недуга загрожує невиліковним паралічем, або навіть смертю.

Такі роз’яснення і вручення пам’яток організували, зокрема фахівці Ковельського і Луцького районних відділів, Любомльського відділення Волинського ОЦ КПХ.  

У Ківерцях ситуацію щодо охоплення дітей щепленнями від поліо обговорили з керівництвом міської ради і ЦПМСД. Окрім того, відбудеться  тематичний круглий стіл із головою, сільськими старостами, пресвітерами релігійних громад Цуманської ТГ. Зустрічі з сімейними лікарями  АЗПСМ №2 відбулися у Рожищі.

Працівники Маневицького відділення дали інтерв’ю для місцевого видання про важливість щеплень від поліомієліту.

Читайте також: Вакцинація дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. Діти працівників нашого центру і його структурних підрозділів 100% імунізовані відповідно до Національного календаря щеплень. 

Для боротьби з поліомієлітом в Україні й в усьому світі використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

В Україні імунізація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити безоплатно відповідно до календаря щеплень:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

Для перших двох доз використовують ІПВ (ін’єкції), для решти – ОПВ (краплі). Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Якщо у вашої дитини пропущене чи немає щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), будь ласка, чим швидше зверніться до педіатра чи сімейного лікаря!

Читайте також: Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024