Які громади Волині пасуть задніх у вакцинації дітей від поліомієліту

11 Лютого 2022, 13:04
Вакцинація 555
Вакцинація

На Волині станом на 7 лютого 514 дітей отримали щеплення під час першого етапу кампанії з імунізації проти поліомієліту, що триває з 1 лютого.

Про це повідомляють у Волинському обласному центрі КПХ МОЗ України. 

Ця кількість щеплених становить лише 9% від запланованого. Такі дані повідомила завідувачка відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентина Хомутінкіна під час онлайн-наради з фахівцями управління охорони здоров’я ОДА і центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Вона також назвала заклади з найнижчим рівнем виконання плану. У Локачинському ЦПМСД – 0%, Камінь-Каширському, Маневицькому, Прилісненському, Підгайцівському, Ківерцівському – до 2%. Тим часом, у Нововолинському ЦПМСД охоплення щепленнями становить 40%.

Лікарка-епідеміологиня Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Беата Серватович наголосила, що в області є в наявності більше 9,5 тисяч доз вакцини від поліомієліту. Цього достатньо, щоб продовжувати рутинну імунізацію і зробити щеплення всім дітям від 6 місяців до 6 років із порушеннями Національного календаря щеплень.  

Саме ця категорія є цільовою в рамках першого етапу кампанії з імунізації проти поліомієліту, що розпочався 1 лютого і триватиме 3 тижні. На Волині за це час потрібно щепити близько 5,5 тисяч дітей.

Усі вони –  в зоні ризику, адже невакциновані, або не повністю вакциновані діти можуть інфікуватися поліовірусом через побутові предмети чи іграшки і захворіти на поліомієліт — небезпечне інфекційне захворювання. Воно характеризується ураженням нервової системи та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Але його поширенню можна запобігти завдяки щепленням.

Імунізація — єдиний спосіб захистити дитину від потенційно смертельної хвороби – поліомієліту.

Нагадаємо, в Україні за перший тиждень вакцинальної кампанії від поліомієліту щепили більше дев'яти тисяч дітей

Читайте також: На Рожищинщені – низький рівень вакцинації від поліомієліту

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024