На Рожищенщині – низький рівень вакцинації від поліомієліту

10 Лютого 2022, 11:16
Вакцинація від поліо 513
Вакцинація від поліо

Станом на 1 січня лише 77,7% дітей віком до 1 року в області, а на території Рожищенської, Копачівської, Доросинівської громад – 65,9%, отримали повний вакцинальний курс проти поліомієліту.

Про це повідомили на сайті Рожищенської громади.

Щоб вірус перестав поширюватися і сформувався «колективний імунітет», щонайменше 95% дитячого населення мають бути вакциновані. Це означає, що кожна невакцинована або неповністю вакцинована дитина нині перебуває в небезпеці.

Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Через низький рівень охоплення щепленням наша країна опинилася в зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Таких висновків дійшла Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту.

У відповідь на спалах поліомієліту в Україні та в області зокрема з 1 лютого стартувала кампанія імунізації дітей віком до 6 років, що відбуватиметься у два етапи.

Етап 1. Кампанія щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. Щеплюватимуть оральною поліомієлітною вакциною всіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Під час першого етапу на території Рожищенської, Копачівської, Доросинівської громад запланували охопити щепленнями інактивованою вакциною 92 дитини віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідну кількість доз, відповідно до Національного календаря щеплень, із них 43,5% – це діти, батьки яких відмовляються від щеплень. Це свідчить про недостатню обізнаність населення щодо наслідків цієї небезпечної хвороби.

«За сім днів старту кампанії від поліомієліту вакцинували лише одну дитину до року. Сімейні лікарі кажуть, що батьки не виявляють особливого бажання вакцинувати своїх дітей від поліомієліту. Така ситуація може призвести до появи цієї небезпечної хвороби і в Рожищенській громаді», – повідомив завідувач Рожищенського районного лабораторного відділення Микола Демидюк.

За словами медиків, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя, дітей щеплюють від поліо шість разів:

  • у 2 та 4 місяці від народження – інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

До речі, на проведення першого етапу кампанії держава додатково закупила 400 тисяч доз якісної вакцини, яка на сьогодні вже надійшла й у Волинську область. Щоб дізнатися детальну інформацію або проконсультуватися з приводу щеплення, радять звертатися своїх сімейних лікарів.

До слова, у 2021 році в Україні зареєстрували спалах поліомієліту, ризик поширення якого на території країни оцінюється як високий. Причина – низькі показники охоплення щепленнями дитячого населення та прогалини у вакцинації.

Нагадаємо, в Україні за перший тиждень вакцинальної кампанії від поліомієліту щепили більше дев'яти тисяч дітей.

Читайте також: Медзаклади, де працівників переводять на 0,5 ставки, штрафуватимуть на 65 тисяч гривень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024