У Ковелі невакцинована вчителька відсудила більше 40 тисяч гривень за відстороення від роботи

09 Лютого 2022, 13:29
Вакцинація / Фото ілюстративне 674
Вакцинація / Фото ілюстративне

У Ковелі працівники закладів освіти, які не вакцинувалися від COVID-19, судилися через вимушене відсторонення від роботи.

Про це Район.Ковель стало відомо з рішень Ковельського міськрайонного суду, які оприлюднили 7 лютого.

Зазначається, що вчителька зарубіжної літератури у школі №2 міста Ковеля, яка працює тут з 1994 року, звернулась в суд з позовом до навчального закладу про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, допущення до роботи та стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

У суді жінка переконувала, що в листопаді 2021 року вона з грубим порушенням її конституційного права на роботу з боку відповідача, яке полягало в тому, що позивача постійно незаконно вимагали на роботі медичну інформацію щодо вакцинації від респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2, та обмежили права працівника щодо повноцінної роботи.

8 листопада їй вручили наказ Закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 про відсторонення від роботи з підстав відсутності щеплення від респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2. Наказ мотивований тим, що оскільки у позивача відсутнє відповідне щеплення, то, відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров`я України, відповідач відсторонює позивача від його роботи без збереження заробітної плати.

На думку вчительки – це було незаконно, необґрунтовано, передчасним та таким, що порушує її конституційне право на працю і переконувала, що оскільки вакцинація від COVID-19 є добровільною, не включена законом до переліку обов`язкових, тому відсторонення від роботи через відсутність щеплення суперечить нормам законодавства про охорону здоров`я та порушує її право на працю.

Тому жінка в суді вимагала стягнути зі школи №2 на свою користь середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу за період з 8 листопада 2021 року по дату постановлення рішення у справі.

У свою чергу представники школи №2 просили суд відмовити в задоволенні позову і опиралися на вимоги частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», Наказу Міністерства охорони здоров`я «Про затвердження Переліку професій, виробництва та організацій, працівники яких підлягають обов`язковому профілактичному щепленню».

Зрештою суд ухвалив повністю задовільнити позов вчительки зарубіжної літератури зі школи №2 і визнав незаконним та скасував наказ про відсторонення від роботи, також допустив її до роботи та призначив стягнути середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу. 

З закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 міста Ковеля за незаконне відсторонення з 8 листопада по 4 лютого стягнули 40823 гривень, з яких мають відрахувати податки та інші обов`язкові платежі. Зі школи також стягнули судовий збір у сумі 908 гривень.

До суду також звернулися дві невакциновані працівниці дитсадків.

Вихователька, яка з 2005 року працює у Люблинецькому дитсадку, відсторони від роботи 8 листопада. У її справі суд частково задовільнив прохання про визнання незаконним та скасувати наказ про відсторонення від роботи, стягнути середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу. Суд скасував наказ про відсторонення і повернув її до роботи вихователькою і стягнув з Люблинецького дитсадка 29376 гривень – середній заробіток за час незаконного відсторонення, а також 908 гривень судового збору.

В аналогічному позові помічниці вихователя закладу дошкільної освіти комбінованого типу №14 (ясла-садочок) «Перлинка» міста Ковеля суд ухвалив скасувати наказ про відсторонення і допустив жінку до роботи. Також з дитсадка №14 стягнули на користь помічниці виховательки 22142 гривень – середній заробіток за час незаконного відсторонення від 8 листопада по 4 лютого.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024