Чи впливає вакцина від Covid-19 на структуру ДНК

02 Лютого 2022, 16:46
Чи впливає вакцина від Covid-19 на структуру ДНК 1374
Чи впливає вакцина від Covid-19 на структуру ДНК

На жаль, і до сьогодні багатьом медичним дослідницьким центрам та установам, сімейним лікарям і вченим по всьому світу доводиться спростовувати численні міфи щодо вакцин проти Covid-19. 

Замість того, щоб рятувати життя, займатися медичною практикою, або шукати відповіді на складні епідеміологічні питання, вони вимушені переконувати людей у безпечності та необхідності імунізації. Та аби лишень переконувати, часто доводиться воювати із міфами настільки абсурдними, що важко уявити чий мозок міг їх вигадати. 

Розвінчанню кількох таких міфів присвячено публікацію відомого американського медичного центру імені Джона Гопкінса. Наприклад, чи здатні вакцини проти Covid-19 проникати у ваші клітини та змінювати ДНК? Звичайно, що ні. Єдине завдання вакцин проти Covid-19 – допомогти імунній системі вашого організму боротися з коронавірусом. Месенджер РНК з двох перших типів вакцин проти Covid-19 (Pfizer-BioNTech та Moderna) дійсно проникає в клітини, але не в їхнє ядро, де якраз і знаходиться ДНК. Месенджер РНК виконує свою роботу, змушуючи клітину виробляти білок для стимуляції імунної системи, а потім швидко руйнується, не впливаючи на вашу ДНК.

Щодо самої технології мРНК вакцин, то вона зовсім не нова і розроблялася у багатьох дослідницьких  центрах майже два десятиліття поспіль. Коли ж світ зіткнувся із епідемією Covid-19, виробники адаптували цю технологію, аби максимально швидко виготовити вакцини проти Covid-19. 

Днями один з провідних веб-сайтів охорони здоров’я WebMd повідомив просто приголомшливі новини. Фармацевтична компанія Moderna розпочали клінічні випробування експериментальної вакцини проти ВІЛ, яка використовує ту саму технологію мРНК, що й у успішній вакцині від Covid-19. Перші щеплення були зроблені цього січня у Школі медицини та наук про здоров’я Університету Джорджа Вашингтона у Вашингтон. 

Протягом чотирьох десятиліть вірусу імунодефіциту людини вдавалося ухилятися від спроб імунної системи його знищити. Пошук вакцини від ВІЛ був довгим і складним, проте наявність нової платформи мРНК Moderna може стати ключем до винайдення ефективної вакцини проти ВІЛ.

Читайте також: Перша справжня вакцина, або Чому зникла віспа

Бустер та ревакцинація: що і навіщо

 

Covid-19: а що там в Британії?

 

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Волинська фундація” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024