Жителі громади на Маневиччині отримують медичні послуги у напівзруйнованій будівлі

03 Лютого 2022, 13:58
Жителі Колківської громади отримують медичні послуги у напівзруйнованій будівлі/Фото ілюстративне 504
Жителі Колківської громади отримують медичні послуги у напівзруйнованій будівлі/Фото ілюстративне

На початку 2020 року в амбулаторії сімейної медицини розпочали капітальний ремонт, на що спрямували близько 1 мільйона гривень з державної субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, тоді як загальна вартість проєкту перевищувала 5 мільйонів гривень.

Про це повідомили на сайті Громадського інтерактивного телебачення.

Вже у 2021 році згадана цільова субвенція, на яку колківчани розраховували продовжити ремонтні роботи, не дійшла. Власних коштів, запевняють представники місцевої влади, бракує на вирішення усіх проблем. До всього, підрядник виставив додатковий рахунок, припинив роботи й вимагає сплатити борг. 

Окрім того, представники громади нарікали на гострий брак медичних кадрів, а також низьку управлінську та мотиваційну здатність як керівника центру первинної меддопомоги, так і головного лікаря Колківської районної лікарні впливати на ситуацію з медичним забезпеченням у громаді.

За сприянням у вирішенні нагальних питань управлінці та депутати Колківської громади звернулися до голови Волинської обласної ради.

Робоча зустріч відбулася за участю голови Волиньради Григорій Недопада, його заступника Григорія Пустовіта, голови бюджетної комісії Ореста Маховського. Колківську громаду представляли секретар селищної ради Наталія Рейкіна, заступник селищного голови Михайло Лобода, а також депутати місцевої та районної ради.

Читайте також: В Україні від хвороб, спричинених курінням, щороку помирає 85 тисяч людей

Григорій Недопад зазначив, що всі озвучені питання – компетенція місцевої влади. Найперше голова облради радить детально проаналізувати фінансові плани громади та визначити пріоритети у фінансуванні.

«Окрім того, на вирішення проблеми із завершенням ремонту амбулаторії в місцевому бюджеті не передбачено жодної копійки. Обласна казна теж гостродефіцитна, але ми усе ж передбачили капітальні видатки. Інакше – немає розвитку», – сказав голова Волиньради.

Григорій Недопад також рекомендує сідати за стіл перемовин із виконавцем робіт і досягати ефективного результату в обмін на можливість підрядника продовжити роботу на цьому об’єкті. І, нарешті, вирішити кадрові питання з медичним менеджментом.

«Судячи з представлених фото, будівельники не завершили жодного з розпочатих етапів робіт, а лише розвалили і в такому стані залишили амбулаторію. Так точно не повинно бути. Тому уважно перечитайте угоду і вимагайте її виконання і лише тоді може йти мова про оплату», – додав заступник голови Григорій Пустовіт.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський зазначив, що за підсумками перевиконання бюджету у громади є додаткових понад 3 мільйони гривень. Частину цієї суми селищна рада може використати на те, щоб створити в амбулаторії елементарні умови для персоналу та пацієнтів. 

Він також повідомив, що цьогоріч у державному бюджеті передбачили 200 мільйонів гривень субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає у 30-ти кілометровій зоні. І, як свідчить досвід попередніх років, надійти до місцевих бюджетів вона може у лютому-березні.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024