Як коронавірусна корупція поширюється на Волині. ПОДКАСТ

31 Січня 2022, 15:00
Як коронавірусна корупція поширюється на Волині Подкаст 560
Як коронавірусна корупція поширюється на Волині

Ексзаступник Міністра охорони здоров’я з питань цифрової трансформації Ярослав Кучер розповів чи продовжують українці купувати фейкові довідки про вакцинацію та наскільки захищені наші дані в електронних системах.

Про це йдеться у епізоді Файного подкасту в рамках проєкту «Імунітет від міфів та Сovid-19». 

«Питання довідок досить актуальне, оскільки вони активно продаються та використовуються. Але більшу вартість та попит має саме внесення даних у електронну систему Міністерства охорони здоров’я. Купа телеграм-каналів, розсилок в вайбері приходить. Особисто мені приходило. До речі, з російських номерів. І це питання є. Цей бізнес є. І він побудований суто на криміналі, безвідповідальності лікарів, які за кошти, скоріш за все, а не з якихось інших міркувань, вносять фейкові відомості до електронної системи охорони здоров’я eHealth», – каже Кучер.

Він вважає, що система eHealth надійно захищає дані, втім, схема полягає зовсім у іншому. Інформацію таки вносять у систему, але при цьому списують дозу вакцини, виливають у раковину чи якось по-іншому утилізують. Тому лікарів, які продають довідки, можна перевірити, адже в eHealth зберігається уся статистика: хто вносив, як вносив, яку вакцину.

Ярослав Кучер також нагадав, що ті, хто купив фейковий сертифікат про вакцинацію, має шанс на амністію та по-справжньому щепитися. Перед цим потрібно звернутись до поліції і всіляко сприяти тому, щоб розказати, кому вона платила, хто їй ці дані вносив і далі Національна поліція має з цим розбиратись.

Подкаст підготовлений громадською організацією «Волинська фундація» в рамках проєкту Громадськість за демократизацію за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024