Вісім штамів: волинянам нагадали, чому та як варто вакцинуватися від грипу

26 Січня 2022, 10:03
Вакцинація 420
Вакцинація

На Волині збільшується кількість хворих на грип та ГРВІ. 

Відтак найкращим захистом від вірусів грипу, які циркулюють в Україні, є вакцинація, йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

За результатами епіднагляду в Україні виявлено циркуляцію вірусів грипу типу A(H3) в зразках матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип. Також, крім грипу та коронавірусної інфекції, циркулюють віруси парагрипу, RS-віруси, риновіруси,  бокавіруси, аденовіруси та коронавіруси типу NL-63.

         Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація.

         Щорічна вакцинація від грипу — це найкращий спосіб:

  • зменшити ризик захворіти на грип;
  • зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. В Україні наявні вакцини від грипу виробників «Ваксігрип Тетра», «Інфлувак Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент».  Вакцини проти грипу  можна вводити одночасно з вакцинами проти COVID-19 під час одного візиту у різні кінцівки або з будь яким часовим проміжком. 

 Щеплення від грипу можна і потрібно робити упродовж усього епідсезону. Вакцинуватися від грипу можуть дорослі і діти від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Імунітет після щеплення формується упродовж кількох тижнів. Зазвичай вже через 2 тижні після щеплення можна мати захист. 

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику

  1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Ми закликаємо їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.
  2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.
  3. Літні люди— імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.
  4. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

Пандемія COVID-19 суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров’я, тому щеплення від грипу важливі як ніколи. Обговоріть це зі своїм сімейним лікарем і вакцинуйтеся! 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024