Як не змерзнути та уникнути переохолодження: поради луцького лікаря

26 Січня 2022, 13:19
Лікар-хірург Юрій Кордунов 490
Лікар-хірург Юрій Кордунов

Зі зниженням температури на вулиці збільшується кількість обморожень та переохолоджень.

Про те, які симптоми переохолодження, та обмороження, як діяти в таких ситуаціях – розповідає лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії консультативно-діагностичного центру медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади Юрій Кордунов, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці. 

Симптомами обмороження є:

  • Втрата чутливості, поколювання, уражене місце “дерев’яніє”.

  • Візуальною ознакою холодового ураження є почервоніння шкіри або воскова блідість

  • Під час дотику уражена кінцівка холодна.

  • Поява набряку характерна для пошкодження глибоких шарів шкіри.

  •  Після зігрівання місця ураження можлива поява пухирів, наповнених рідиною, сильного болю.

Частіше піддаються обмороженню вуха, ніс, кисті (пальці) рук, стопи ніг.

Профілактика переохолодження та обморожень.

Є кілька простих правил, які дозволять уникнути переохолодження і обмороження на сильному морозі:

1. Не вживайте спиртних напоїв – алкогольне сп’яніння (втім, як і будь-яке інше) насправді викликає велику втрату тепла, в той же час викликаючи ілюзію тепла. Додатковим фактором є неможливість сконцентрувати увагу на ознаках обмороження.

2. Не куріть на морозі – куріння зменшує периферійну циркуляцію крові, і, таким чином, робить кінцівки більш уразливими.

3. Носіть вільний одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся як «капуста» – при цьому між шарами одягу завжди є прошарок повітря, який чудово утримує тепло. Верхній одяг обов’язково не повинен промокати.

4. Тісне взуття, відсутність устілки, сирі та брудні шкарпетки часто є основною передумовою для появи подряпин та обморожень. Особливу увагу необхідно приділяти тим людям, у кого часто потіють ноги. У чоботи потрібно покласти теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток надіти шерстяні – вони вбирають вологу, залишаючи ноги сухими.

5. Не виходьте на мороз без рукавиць, шапки і шарфа. Кращий варіант – рукавиці з вологовідштовхувальної тканини, що не продувається, з хутром всередині. Рукавички з натуральних матеріалів хоч і зручні, але від морозу не рятують. Щоки і підборіддя можна захистити шарфом. У вітряну холодну погоду перед виходом на вулицю відкриті ділянки тіла змастіть спеціальним кремом.

6. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих, срібних) прикрас. По-перше, метал остигає набагато швидше до низьких температур, внаслідок чого можливо його «прилипання» до шкіри з больовими відчуттями і холодовими травмами. По-друге, обручки на пальцях ускладнюють нормальну циркуляцію крові. Взагалі на морозі намагайтеся уникати контакту голої шкіри з металом.

7. Користуйтеся допомогою друзів – стежте за обличчям один одного, особливо за вухами, носом і щоками, за будь-якими помітними змінами в кольорі, а він або вона будуть стежити за вашими.

8. Не дозволяйте обмороженому місцем знову замерзнути – це викличе куди більш значні пошкодження шкіри.

9. Не знімайте на морозі взуття з обморожених кінцівок – вони розпухнуть і ви не зможете знову одягнути взуття. Необхідно якомога швидше дійти до теплого приміщення. Якщо замерзли руки – спробуйте відігріти їх під пахвами.

10. Повернувшись додому після довгої прогулянки на морозному повітрі, обов’язково переконайтеся у відсутності обмороження кінцівок, спини, вух, носа і т.д. Залишене без уваги обмороження може призвести до гангрени і подальшої втрати кінцівки.

11. Як тільки на прогулянці ви відчули переохолодження або замерзання кінцівок, необхідно якомога швидше зайти в будь-який тепле місце – магазин, кафе, під’їзд – для зігрівання і огляду потенційно уразливих для обмороження місць. Якщо у вас машина заглохла далеко від населеного пункту або в незнайомій для вас місцевості, краще залишатися в машині, викликати допомогу по телефону або чекати, поки по дорозі проїде інший автомобіль.

12. Ховайтеся від вітру – ймовірність обмороження у вітряну погоду значно вище.

13.Буває корисно на тривалу прогулянку на морозі захопити із собою кілька змінних шкарпеток, рукавичок і термос з гарячим чаєм. Перед виходом на мороз треба поїсти – вам може знадобитися енергія.

Пам‘ятайте, що кращий спосіб вийти з неприємного положення – це в нього не потрапляти. В сильний мороз намагайтеся не виходити з дому без особливої необхідності.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024